68 процента от българите никога не са спортували. Това обаче се променя, през 2013 г. процентът е бил 78. Данните бяха огласени на пресконференция на компанията "Бенефит системс България", която отчете резултати на програмата си "Мултиспорт" (може да ви е позната покрай картите за фитнес).

Около 1200 фирми в България - малки и големи, вече се възползват от "Мултиспорт", а броят на служителите е над 63 хиляди. Картите важат в над 700 обекта, за над 500 активности и в 64 населени места.

"Бенефит системс" предлага също детска карта с идеята цялото семейство да спортува, "Ден на здравето" за дадена компания, сезонни активности в няколко вида спорт (от боулинг до ветроходство) и т.н.

Антистрес активности с малки усилия могат да се правят и в офиса.

Допреди година основни фирми от IT сектора се обръщали към "Бенефит системс", за да помогне на служителите й да спортуват. Трендът и тук обаче се променя - всевъзможни бизнеси се насочват към физическата активност. Като пример беше дадена погребална агенция.

"Бенефит" е полска компания, стартирала през 2001 г. Тя присъства в 6 държави, а на управителя на българския клон Цветан Иванов е било трудно да убеди поляците да стъпят в страната ни. До голяма степен заради високия процент на неспортуващите. В европейски мащаб занимаващите се със спорт чрез "Бенефит системс" са над 1 милион души.

"В България нещата се променят положително и аз твърдя това напълно сериозно и на базата ми на опита от други страни, заяви Цветан Иванов през Клуб Z. - Ние в никакъв случай не сме лош материал. Давам ви за пример нашата компания. Когато започнахме преди три години, имаше само един служител - аз. Сега сме вече 60. Оптимист съм, а това се отнася и за спорта и спортуването. Демографската криза например е нещо притеснително, но и тя не е необратим процес. Ние сме отворени хора, все повече наши сънародници се завръщат от чужбина, като носят със себе си ценен опит. Уверявам ви, че в Гърция всичко се случва много по-трудно, отколкото в България."

Цветан Иванов

"Има все повече обекти и възможности за спорт и все повече хора спортуват. Нашата идея е да им предложим начини за физическа активност. Може би в миналото това не е било така и затова не са спортували. Идват нови поколения, които не са обременени от миналото. Те знаят, че активният начин на живот и спортът са важни", каза още Цветан Иванов.