СИМОНА РУСЕВА

Катастрофата не се състоя.

227 камиона, доставили руска хуманитарна помощ в Луганск, вече са на руска територия. Това съобщи днес на руския КПП “Донецк” Пол Рикард, ръководител на наблюдателната мисия на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничедство в Европа).

Не става въпрос за украинския град Донецк, така от руската страна на браздата се казва КПП-то.

Рикард уточни, че 227-те камиона са пресякли границата на 6 групи. Очаква се в близките часове и останалите 60 товарни коли от конвоя да напуснат Украйна. Сборният пунк е при руския град Каменск-Шахтинский.

Според руската държавна телевизия снощи хуманитарната помощ е била разтоварена в Луганск – храни, дрехи, вода и генератори за ток.

Конвоят навлезе вчера в Украйна и предизвика остър протест на Киев, Запада и ООН. Киев обвини Москва в “инвазия” и изрази опасения, че камионите превозват въоръжение за сепаратистите. Международната общност съзря опасност от изостряне на конфликта в Източна Украйна.

До последно Москва твърдеше, че изпраща единствено хуманитарна помощ. Напрежението нарасна след отказа на Международния червен кръст негови служители да придружават конвоя поради липса на гаранции за тяхната сигурност. Обявена беше обаче готовност да се окаже помощ при разтоварването в Луганск.

Случайно или не, руските военни камиони, пребоядисани в бяло, се изтеглиха точно днес, когато германската канцлерка Ангела Меркел е на посещение в Киев.

Конвоят тръгна преди 10 дни към Украйна. Той бе държан дни наред на границата. Киев не даде разрешение за навлизане в страната, направи го Кремъл. Това е в грубо нарушение на международното право.

Позицията на Киев беше, че ако не е имало руска подкрепа за сепаратистите, нямало да има нужда и от хуманитарна помощ. Цинично било Русия да се представя пред света като благодетелка на страдащо население.

Путин отвърна на удара с контрааргумент – Украйна не желаела в момента примирие, след като нейните въоръжени сили бележели успехи срещу сепаратистите. Нямало значение, че населението било в бедствено положение.

Дали Кремъл се е загрижил за страдащите или си организира пропагандна кампания, е въпрос от не особена трудност.

По-важното е, че хората в Луганск и околностите посрещат помощта с благодарност.