След като днес стана ясно, че заловеният за убийството на русенската журналистка Виктория Маринова засега не може да бъде свързан с поръчителство относно нейната работа, премиерът Бойко Борисов (който лично обяви новината за залавянето на Северин Красимиров), отдели специална част от изказването си по темата, за да изрази гнева си към всички, които поддържаха тезата, че в България с лека ръка се убиват представители на медиите. Персонално Борисов се закани на ЕНП - европейската "майка" на ГЕРБ - че ще преосмисли подкрепата си за основния й кандидат за следващ председател на Европейската комисия - Манфред Вебер. Веднага след това той извика всички посланици, акредитирани у нас на среща в Министерския съвет.

Както е известно, жестокото убийство предизвика вълна от международни реакции като на България беше предлагана и помощ в разследването.

В хода на деня стана ясно, че и Вебер, и държавите с посланици у нас, ще чистят отношения с изпълнителната власт.  

В интервю, дадено специално за БНТ, Манфред Вебер обяви, че напълно споделя разочарованието на българския премиер Бойко Борисов за прибързаните европейски коментари по темата.

По-рано Вебер беше заявил в Туитър, че е в шок от бруталното убийство на български журналист и това е много притеснително. Днес Вебер изрази надежда в следващите дни да говори лично с Борисов, за да изгладят недоразуменията, ако има такива.

"Имам много приятели в семейството на ГЕРБ. Ако има някакви недоразумения напоследък, те ще бъдат изяснени през следващите дни. Аз ще се опитам лично да говоря с Борисов по темата. Но нека още веднъж да изкажа пълна подкрепа и поздравления за постигнатото. България може да се гордее", заяви той.

След срещата с посланиците пък нито един от тях не пожела да коментира пред медиите. Според източници от МС, Борисов е изразил разочарованието си, че нито една държава не е поискала официална информация от българските власти по случая преди да бъдат изразявани публични позиции от нейни представители.