Гръцкото министерство на земеделието въведе нови правила за защита на магаретата на един от най-популярните сред туристите острови Санторини, включително забрана да бъдат яздени от туристи, които тежат повече от 100 килограма.

Инициативата дойде след кампания на защитници на правата на животните, според която прекомерното товарене на магаретата е равносилно на мъчения.

Работни магарета, мулета и коне "не трябва да бъдат натоварени с товари, които са прекомерни по размер, възраст и физическо състояние. Всяко натоварване не може да надвишава 100 килограма или една пета от телесното тегло на животното", уточняват новите правила на министерството.

Правилата, които са в сила не само за популярния остров за почивка, също така забраняват на собствениците да използват осли, бременни или магарета в недобро здравословно състояние, като задължават собствениците им да се уверят, че техните магарета са добре нахранени и напоени.

Активистите за правата на животните през лятото организараха кампания в социалните медии, за да протестират срещу използването на магарета за пренасяне на затлъстели туристи по скалистите и стръмни пътеки на Санторини.

Базираната във Великобритания активистка група The Donkey Sanctuary заяви на сайта си през юни, че е "разтревожена" от условията, при които се държат магаретата, преди да се срещнат с хора от Санторини през август.

В допълнение към ограниченията за теглото, от гръцкото министерство дават указания, че животните трябва да се разхождат веднъж дневно в продължение на поне половин час.

Пред CNN от организацията за правата на животните PETA казват обаче, че тези мерки "няма да спрат ежедневните страдания, които тези магарета понасят".

"Магариците все още могат да бъдат принудени да носят хора, тежащи 100 килограма на повече от 500 стръмни стъпала от четири до пет пъти на ден", казва Мими Бекечи, директор на международните програми на PETA UK.