Сирия ще увековечи паметта на загиналите в страната герои от Русия, съобщава "Известия" за плановете на сирийския "благодарен народ".

В най-скоро време сирийският парламент ще разгледа законопроект, предвиждащ в цялата страна да бъдат издигнати "мемориали, увековечаващи душите на хората от Русия, загинали на сирийска територия", заявява пред вестника депутатът Джамал Зауби от парламентарната комисия по въпросите на семействата на жертвите и ранените във войната.

"Това няма да е само един монумент. Ще положим усилия да бъдат наречени с имената на загинали хора от Русия улици в сирийски градове, площади и централни паркове в различни провинции на Сирия", допълва Зауби.

Прессекретарят на парламента Наджи Убейд казва пред "Известия", че депутатите ще подкрепят бъдещия закон. Той подчертава, че хората в Сирия винаги са съчувствали искрено на семействата на падналите руски войници, а лично председателят на парламента Хамуда Юсеф Сабаг тачи руско-сирийската дружба като "скрепена с кръв".

Първият зам.-председател на външнополитическата комисия в руския сенат - Съвета на Федерацията, коментира, че тази стъпка на сирийските парламентаристи ще укрепи приятелските връзки между двата народа.

БТА