Спектакълът „Нуреев“, свален три дни преди премиерата в Болшой театър преди около година, ще бъде показан скоро в България. Не целият, а само откъс от представлението, скандализирало ръководството на театъра през юли 2017-а дотам, че да го отложи. Месеци по-късно постановката на режисьора Кирил Серебренников все пак влезе в афиша на емблематичната трупа. Герой в спектакъла е Рудолф Нуреев – гей балетистът, избягал от Съветския съюз към Запада и постигнал световна слава, преди да почине от СПИН.

Откъсът от „Нуреев“ ще бъде представен в гала спектакъл на 29 октомври в зала 1 на НДК. Публиката ще види „Дует на Руди и Марго“ в изпълнение на Владислав Лантратов (в ролята на Нуреев) и неговата партньорка на сцената и в живота Мария Александрова, както и „Писмо“ – соло на Денис Савин.

Въпреки проблемите, „Нуреев“ бе обсипан с овациите на критиката и с редица награди, а премиер балетистът Владислав Лантратов получи за ролята си отличието „най-добър балетист“.

В гала спектакъла на Болшой ще бъдат представени откъси и от други популярни заглавия от афиша на театъра – „Дон Кихот“, „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката“, „Раймонда“, „Пламъците на Париж“, „Силфида“, „Талисман“, както и богат съвременен репертоар.

Освен Лантратов, Савин и Александрова, публиката ще види още солистите Екатерина Крысанова, Анастасия Сташкевич, Маргарита Шрайнер, Руслан Сквороцов, Вячеслав Лопатин, Артур Мкрчян и др.

Билетите за спектакъла са от 50 до 120 лв. Деца до 7 г. са с вход свободен, но без право на седящо място.

"Площад Славейков"