Бившият британски премиер Тони Блеър коментира, че съществува 50 процента възможност да се предизвика втори референдум за Брекзит, тъй като настоящата министър-председателка Тереза Мей няма да може да осигури мнозинство в парламента, предаде Ройтерс. 

Блеър посъветва депутатите от Лейбъристката партия да гласуват против споразумението за напускане на Европейския съюз.

"Брекзит под каквато и да е форма ще доведе до сериозна икономическа криза", заяви бившият премиер, управлявал страната в периода 1997-2007 г. "Все още вярвам, че Брекзит може да бъде спрян, не мисля, че съществува мнозинство за каквото и да е предложение от страна на министър-председателката", добави той.

Остават по-малко от шест месеца преди Великобритания да напусне Европейския съюз, но все още не е ясно как петата икономика в света и финансовият център в Лондон ще търгуват с ЕС след Брекзит. 

"Защо си създаваме този проблем в сферата на глобалната икономика, в която иначе сме безупречни?", попита Блеър, преди да добави, че правителството е изоставило интересите на сектора на услугите.

Мей се опитва да договори сделка, но не е сигурно дали ще може да спечели парламента на своя страна - Лейбъристката партия обяви на няколко пъти, че ще гласува против споразумението в сегашния му вид.

Според Блеър, ако Брекзит се осъществи и на власт дойде правителството на лейбъристите начело с Джеръми Корбин, държавата ще попадне "в наистина вредна и предизвикателна ситуация".

"Това е проблемът с политиката на двете големи партии: изглежда си мислят, че може да напуснат ЕС и да извършат множество социални законодателни реформи, за да направят капитализма по-честен, справедлив и т. н.", заяви Блеър.