Двете най-големи банки в Швейцария скоро ще публикуват печалбата си след като в продължение на два века тази информация се пази в тайна. Това съобщава Bloomberg, цитиран от investor.bg
Базираната в Женева банка Lombard Odier, основана през 1796 г., ще публикува финансов отчет на 28 август. Банката Pictet, която е третата по големина банка в Швейцария по размер на управляваните активи и благосъстояние, също ще публикува финансови резултати този месец.
Под натиска на чужди регулатори двете компании прекратиха вековните си традиции и дори се задължиха да публикуват печалбата си. Причината е, че частната банкова индустрия на Швейцария, известна с добре пазената банкова тайна, попадна под лупата на безпрецедентни проверки от американските и европейските данъчни органи.
Lombard Odier и Pictet управляват около 630 млрд. долара на частни и институционални клиенти.
Швейцарското законодателство вече изисква от банките да публикуват финансови отчети, съдържащи информация за печалбата и баланса им. Полугодишните доклади трябва да бъдат публикувани до 2 месеца след изтичането на подлежащия на отчет шестмесечен период.