Специализираната прокуратура и ГДБОП показаха днес пред журналисти две гривни, торква и златен венец, обект на търговия от разбита иманярска група. Венецът е над 400 грама, близо килограм е торквата, а двете гривни са около 250 грама.

Зам. главният прокурор Иван Гешев обяви, че е разбита група в момент на сделка. Той уточни, че опитът за продажба е бил само за златния венец и е трябвало да се осъществи в Свиленград.

Според заместник-директора на Националния археологичен музей (НАМ) при БАН Христо Попов, само златният венец – над 400 г, е на стойност 2 милиона евро. До момента няма основания за съмнения в автентичността на предметите, които са с изключително високо културно-историческо значение, датирани към втората половина на IV  в пр. н. е. Предстоят обстойни експертизи на иззетата находка. 

 „Подозирам, че доста по-голяма е тяхната археологическа стойност. Радвам се, че колегите от ГДБОП са придобили тази информация, обясни Гешев. - Имам съмнения, че това е всичко, с което разполага лицето. Спазени са всички изисквания на законодателството. Правени са опити за продажбата му в Турция. Имало е предишни опити за продажба извън България“, допълни той.

По-късно стана ясно, че Специализираната прокуратура е внесла в спецсъда искане за налагане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ на четирима обвинени за участие в организирана престъпна група за държане и трафик на културно-исторически ценности. Това са Димитър Андинов, Петър Влаев, Антон Ивов и Недко Добчев. 

Снимки БТА

Както вчера вече стана ясно от думите на Бойко Борисов, един от участниците в групата е служител на ДАНС.

Според наблюдаващия прокурор Сийка Милева служителят на ДАНС е координирал срещите между обвиняемите и евентуалните купувачи.

„Трима от обвиняемите са осъждани, служителят на ДАНС не е осъждан. Съществуват свидетелски показания, в които именно човекът, който предлага тази движима културна ценност, не е желаел да общува с българи“, коментира Милева, цитирана от "Фокус". По думите ѝ престъпната група е създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице.

Иван Гешев не пропусна да похвали прокуратурата:

„В конкретния случай е процедирано при условията на неотложност. Това е наложило в 3-дневен срок да се извършат действия, които обикновено се извършват за доста по-дълъг срок. Бюрократичният подход и стандартният е по-лесен, но не носи резултати. Коствало е много на служителите от ГДБОП, включително и на следователя на място“, обясни той.

Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков посочи, че служителят е на териториална дирекция на агенцията. Той работи в ДАНС от 2008 г. Според медийни публикации става въпрос за "дансаджия" от Хасково.

По-късно по време на гледането на мярката за неотклонение на четиримата задържани един от тях Петър Влаев застъпи версията, че венецът и торквата са имитации, които сам е изработил.

Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са в персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя, ги състарявам с киселина, каза той.

Той допълни, че има и матрица на предмет, която се е намирала в дома му, но е била иззета. Според разследващите предметите са автентични. Пред съда друг от четиримата  задържани - Андинов също заяви, че предметите са имитация.

Прокуратурата иска от съда задържаните, които са обвинени за организирана престъпна група и трафик на антични ценности, да останат за постоянно в ареста.