Председателят на подкомисията по европейското и регионално сътрудничество в областта на сигурността, която е към Комисията по външните работи на Сената на САЩ, Рон Джонсън и сенаторът Крис Мърфи представиха законопроект, предлагащ мерки за съкращаване на доставките на руски газ за Евросъюза, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на съобщения в сайта на Мърфи.

В документа се предлага отделянето на 1 милиард долара за финансиране на проект по използването на нови източници на енергия в ЕС, както и оказването на дипломатическа и техническа поддръжка на Евросъюза.

"Този проектозакон дава възможност на Агенцията по търговията на САЩ да поддържа инвестиции от частния сектор на Щатите в стратегически важни енергийни проекти в Централна и Източна Европа. Той защитава интересите на националната сигурност на САЩ и съдейства за подобряване на енергийната сигурност и диверсификацията на пазара в Европа", обяснява Джонсън.

САЩ са против изграждането на тръбопровода "Северен поток 2", който трябва да свърже Русия с Германия през Балтийско море. Приетият през миналата година Закон за противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции дава възможност да се приемат едностранни санкции, в това число и по отношение на фирми, които участват в строежа на "Северен поток 2".

Президентът Доналд Тръмп няолко пъти е изразявал мнение срещу строителството на "Северен поток 2", който според него ще постави Германия изцяло в подчинение на Русия и е изразявал намерения да се увеличат американските доставки на газ за Европа. За миналата година САЩ са доставили на Стария континент едва 3 милиарда кубически метра газ, което е незначително количество на фона на употребяваните 500 милиарда куб. метра газа в Европа.