Администрацията в северозападния регион на Китай Синдзян, e внесла с обратна дата поправка в законодателството, което ще засегне милиони хора от мюсюлманското малцинство - уйгури, пише британският всекидневник "Гардиън".

Регионалното правителство е получило одобрението от китайските власти да управлява "образователни и тренировъчни центрове" и да арестува "хора, повлияни от екстремизъм"

Пекин отрича съществуването на трудови лагери, но признава за изпращането на дребни престъпници в "тренировъчни центрове". Бивши арестанти твърдят, че са били принуждавани да се отказват от исляма и да се кълнат във вярност на Комунистическата партия.

"Това е оправдание със задна дата за масовото задържане на уйгури, казаци и други мюсюлмански малцинства от Синдзян", казва Джеймс Лейболд, специалист по китайската политика за малцинствата.

"Това е нова форма за превъзпитание, която е безпрецедентна, няма никакво законово основание и е невероятно да се наблюдава как (китайските политици) се опитват да я създадат".

Според поправките, които бяха публикувани във вторник, административните структури на местно и по-високо ниво "ще могат да създават работнически, образователни и тренировъчни центрове, образователно-трансформационни организации и управленски департаменти, които да въздействат върху повлияните от екстремизъм лица чрез образование".  

Нова клауза нарежда на центровете да преподават "мандарин" (китайски език) и да осигуряват работа и образование по право, както и "идеологическо образование, психологическа рехабилитация и поведенческа поправка". Друга точка забранява "отказа от публични блага като радиото и телевизията". Китайските обществени медии често предлагат програми, които наблягат на развитието на Синдзян и насърчават правителствени концепции за стабилност на територията.

Нова поправка включва и задължение за спазването на политиката на Китай за ограничаване числеността на семействата. Миналата година властите отмениха закона, който изключваше уйгурите и други малцинства в забраната за отглеждане на повече деца, каквато е наложена на етническите китайци.

"В крайна сметка това очевидно подсилва правната основа за превъзпитание, което всъщност се признава от страната...поправката разкрива, че държавата е решена да развива тази политика", каза Ейдриън Зенз, учен, който е фокусирал вниманието си върху Синдзян.

През 2017 г. бяха официално забранени носенето на хиджаб, "екстремните речи и поведение" и отказът да се слуша публично радио и телевизия.

От десетилетия Пекин се опитва да потуши желанието за независимост на местните жители на Синдзян. То е провокирано и от наплива на имигранти от китайския етнос. Властите твърдят, че екстремистите в региона поддържат контакти с чуждестранни терористични организации, но не са представили доказателства за това.

Уйгурите, казаците и другите мюсюлмански малцинства, които живеят в чужбина споделят, че не могат да се свързват с роднините си в Китай. Същевременно властите изпращат деца, разделени от задържаните им или прогонени родители, в държавни сиропиталища в Синдзян.

Според Лейболд поправките са опит за отклоняване на вниманието на международната общност. Китай се намира под натиска на дипломати от САЩ и ЕС, след като експерти от ООН представиха доклади за масови задържания и сурови мерки, насочени срещу мюсюлманите. Те ще бъдат подробно разгледани от Съвета на ООН по правата на човека през ноември тази година.

"И без да броим последните промени смятам, че практиката за насилствено задържане на уйгури и други малцинствени групи в Синдзян в "образователни центрове за реформация" не само нарушава китайското право, но и международните правни норми, насочени срещу извънсъдебното отнемане на свободата", заяви Лейболд.