Визитата на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос в САЩ и лансираните от него предложения, свързани с нови бази на САЩ в Гърция и създаване на балканска отбранителна зона, разгневиха гръцкото правителство.

Каменос е лидер на малкия партньор в управляващата коалиция - партията "Независими гърци", която бе срещу Преспанското споразумение за името на Бившата югорепублика Македония, постигнато между Атина и Скопие.

Във Вашингтон Каменос предложи на американския си колега Джеймс Матис създаване на балканска отбранителна зона - като План "Б" на приемането на Македония в НАТО. Гръцкият министър на отбраната предложи на шефа на Пентагона споразумение за колективна отбрана между Гърция, Македония, Албания, България и Сърбия на по-късен етап, за да бъде изградена ос на стабилност на Балканите.

Наред с това министърът на отбраната на Гърция предложи и изграждането на нови три американски военни бази в страната, като конкретните му предложения за градове, които да ги приемат, бяха за Волос, Лариса и Александруполис.

В рамките на срещата си с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл пък Каменос заяви, че референдумът в Македония за името е показал, че мнозинството от гражданите не подкрепят споразумението от Преспа - фактор, който ще увековечи иредентизма, съобщи онлайн изданието Greek Reporter.

Освен това военният министър на Гърция изрази увереност, че правителството на Македония няма да успее да прокара конституционните промени, произтичащи от договора. В тази връзка той предложи План "Б", чрез който да бъдат постигнати геополитическите цели на договора от Преспа - без да бъде засяган въпроса за името, който може да бъде отложен.

"Гръцкото правителство продължава да е обвързано с договора от Преспа, то уважава конституционните процеси в съседната страна и подкрепя усилията на Заев за изпълняване на условията по договора, чрез които той да влезе в сила", коментират правителствени източници.

Предложението за алтернативния договор за отбрана на НАТО на Балканите с участието на Македония не е обсъждан в гръцкото правителство.

И още американско военно присъствие

Освен това Каменнос призова Съединените щати да увеличат двустранното сътрудничество в областта на сигурността с Гърция, настоявайки Вашингтон да разшири военното си присъствие във Волос и Александруполис, както и в Лариса, съобщи Ekathimerini.

"Искам да заявя, че Гърция смята Съединените щати за стратегически партньор и съюзник - единственият, осмелявам се да кажа", заяви Каменос на срещата с Матис в Пентагона.  "За Гърция е много важно Съединените щати да разполагат с военни средства в Гърция на по-трайна основа - не само в залива Суда (в Крит, бел.р.), но и в Лариса, във Волос, в Александруполис", каза той.

Според изявление на Пентагона Матис е благодарил на Каменмос за продължаването на подкрепата на Гърция за американската база в залива Суда - важен логистичен център. Военният министър на САЩ е похвалил Каменос за ангажимента на Гърция да достигне 2% от разходите за отбрана и за споразумението за обновяване на гръцките изтребители F-16 за над 1.5 милиарда долара.

"Той (Джеймс Матис - б.р.) също така благодари на гръцкия министър на отбраната за неотдавнашните действия на страната му за борба с руските зловредни действия в региона и двамата се споразумяха да продължат да държат Русия отговорна", съобщава Пентагонът.

Отношенията между Гърция и Русия се влошиха на фона на експулсирането на двама руски дипломати от Атина през юли. Те бяха обвинени в намеса във вътрешните работи на държавата и незаконни действия срещу националната сигурност на страната. Освен това гръцкото външно министерство обвини руските колеги в "постоянно незачитане" на Атина.

Москва предприе огледални мерки, а в Атина определиха тази стъпка като "произволна и отмъстителна".