Международният съдия Барт Вертентен е сред арестуваните футболни хора в Белгия, стана ясно вчера.

Властите в страната задържаха общо 28 души по подозрения за уговаряне на мачове, укриване на данъци, пране на пари и корупция. Сред тях са членове на административни съвети на клубовете, двама съдии, четирима агенти и дори двама журналисти.

Единият от съдиите е Барт Вертентен. През лятото той свири мача ЦСКА-София - „Копенхаген“ (1:2) от третата предварителна фаза на турнира Лига Европа. Реферът показа пресилен картон на Божидар Чорбаджийски в момент, в който „червените“ водеха с 1:0. Имаше и други спорни отсъждания. След мача ръководството на "червените" изригна срещу белгиеца.

Вертентен е близък приятел със сръбския мениджър Деян Велкович, който също бе арестуван, но по-късно освободен, при това без гаранция. След мачове двамата доста често сядали на една маса.

"Душманинът на ЦСКА-София" се опитал да помогне в два последователни мача на отбора на „Мехелен“ да се спаси от изпадане от Първа „А“ дивизия - най-високото ниво на белгийския футбол. Опитът обаче се оказал неуспешен.

В първия случай помощта била задочна. Вертентен свирил мач на „Ойпен“ - отбор, който също се борил за спасяване. И го ощетил с дузпа в негова вреда, отсъдена в полза на „Роял Антверп“ за нарушение извън наказателното поле.

В следващия кръг реферът помогнал на „Мехелен“ да спечели срещу „Ваасланд-Беверен“. Но „Ойпен“ изненадващо постигнал голяма победа и запазил мястото си в елита благодарение на по-добра голова разлика.

(И „Роял Антверп“, и „Беверен“, който днес се нарича „Ваасланд-Беверен“, са добре известни в България. Двата тима са елиминирали „Левски“ в евротурнирите и са част от фолклора на агитката на ЦСКА.)

Вертентен е заподозрян, че е действал по нареждане на Велкович. Мениджърът пък му помогнал да си купи луксозна кола на значително по-ниска цена от действителната. В аферата вероятно са замесени и финансовият директор на „Мехелен“ Тиери Стеелманс и един от собствениците на клуба Оливие Сомерс, които също са в ареста.

Другият арестуван съдия - Себастиан Делфьориер, също е добре познат в Белгия. Той бе разпитан и освободен. Пуснат е и хърватинът Иван Леко, старши треньорът на настоящия шампион „Брюж“.

Скандалът в Белгия се разраства с всеки час. Правата на съдиите Вертентен и Делфьориер бяха незабавно спрени. А цял кръг от Първа „Б“ дивизия  - еквивалента на нашата Втора лига, бе отложен.

Арестуван е и френският мениджър от ирански произход Моги Баят. Той е заподозрян, че е манипулирал трансфери на футболисти с цел лично облагодетелстване.

Главното подозрение е укриване на комисионни от трансфери. През последните години клубовете в Белгия са истински люпилни на таланти. Оттам излязоха много футболисти от световна класа. Днес почти всички от тях играят във Висшата лига на Англия и са гръбнакът на националния отбор на Белгия, който само преди три месеца постигна най-големия си успех на Световно първенство – трето място.