Полша блокира вчера приемането на заключенията на съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ (ПВР) за ситуацията с човешките права в ЕС и най-вече тези на гейовете.

Това се случи на заседанието на съвета в Люксембург.

България е представена там от министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Според проектозаключенията „Съветът отбелязва, че ЛГБТ продължават често да стават жертви на дискриминация, физическо насилие и подстрекаване към омраза и насилие в целия Европейски съюз“. В документа се съдържал и списък с действия, които Еврокомисията смята да предприеме, за да осигури равноправие на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

И точно това дошло в повече на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ (ПиС), твърдят пред „Политико“ трима дипломати.

Според един от тях блокирането от страна на Варшава било „безпрецедентно и позорно“.

И без това именно заради Полша тонът на заключенията е бил силно смекчен още докато те са били обсъждани на ниво работни групи и посланици.

Последвала обаче нова изненада. Тя дошла от страна на председателстващата ЕС Австрия, по-специално от правосъдния й министър Йозеф Мозер. Той предложил да бъдат приети „председателски заключения“. Те представляват по-скоро съвкупност от процедури, отколкото обща позиция на 28-те страни членки, уточнява „Политико“. Но в този случай предложенията имали голямо значение. Защото всички останали страни от ЕС, включително Унгария, подкрепили Австрия. И Полша останала съвсем сама.

Ходът на Будапеща е поредната изненада. И Полша, и Унгария са заплашени от активирането на член 7, което може да ги лиши от правото на глас в Съвета на ЕС. И двете страни проявяват солидарност една към друга и твърдят, че ще наложат вето, ако се стигне до гласуване.