Германски съд обяви днес, че заподозреният за изнасилването и убийството на тв журналистката Виктория Маринова ще бъде екстрадиран в България в близките дни, предаде АФП.

„Екстрадицията на обвинения може да се окачва скоро“, се посочва в изявление на съда в Целе, цитирано от БНР. В него не се посочва името на заподозрения, който на разпитите казал, че „не е искал да убие жертвата и отрекъл да я изнасилил“.

„Арестуваният призна пред съда, че е имал вербален спор с жертвата на 6 октомври 2018 г.“, се посочва в изявлението на съда. „Той е бил под силното влияние на алкохол и наркотици и ударил жената в лицето, след което тя паднала. Той след това я вдигнал и хвърлил в храстите, след което напуснал мястото.“

Според ускорената процедура за екстрадиране, поискана от прокуратурата и приета от съда, той трябва да бъде екстрадиран до 10 дни от решението на съда, което е взето в четвъртък.

Българските власти обявиха, че убийството не изглежда свързано с работата на Маринова (30 г.) като журналист. Според тях тя е починала в резултат на  удари по главата и задушаване, като е била и изнасилена.

Мъжът, заподозрян в убийството на българската журналистка Виктория Маринова, ще бъде предаден скоро на България, съобщи по-ръно прокуратурата в гр. Целе, цитирана от "Франс прес".

И според нейната информация той ще бъде екстрадиран до десет дни.

Двайсетгодишният мъж призна, че под влиянието на алкохол и наркотици е "ударил жертвата" и я е "хвърлил в храсталак", пише АФП.

Той обаче твърди, че не е "искал да убие жертвата и отрече да я е изнасилил", посочи прокуратурата. 

„Въз основа на показанията му няма основание да се смята, че има политически мотив в убийството“, заяви още германската прокуратура.

Днес прокуратурата е наредила екстрадицията на Северин Красимиров. Тя очакваше последните документи от България за това, сред които и писмо, че затворите ни отговарят на минималните европейски стандарти.

Северин се е съгласил на опростена процедура по пращането му в България, което означава, че той ще бъде качен на самолета до дни. Крайният срок в такъв случай е 10 дни. Сега се очаква България да прати полицаи за извеждането му и с първия възможен полет на “България ер“ той ще бъде прибран в България.

БТА, Дарик радио, БНР