Задълженията на Лиляна Павлова като министър не приключват с края на българското европредседателство, а с официалното приключване на триото на председателството - т.е. Естония, България, Австрия, както е залегнало в програмата на ЕС. Това обясни в парламентарния контрол днес премиерът Бойко Борисов. 

Оказа се, че Министерският съвет вече е запълнил времето на Павлова с друга задача - отношенията ни с Китай.

"На Павлова е възложено да координира Седмата годишна среща на страните от Централна Европа и Китай, която се проведе на 6 и 7 юли. Взехме решение тогава да се създаде партньорски център в България, възложено е на министър Павлова да координира работата на този център заедно с китайската страна", разясни Борисов.

Премиерът отговаряше на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев, който логично попита каква е работата на ресорната министърка сега, когато европредседателството приключи. Той подчерта, че България единствена има отделен министър за подобно събитие - в повечето държави, председателствали Съвета на Европа, тази задача се поема от редовен министър, дори от заместник-министър. Австрия, която сега е председател, е възложила тази задача на двама редовни министри.

Кутев припомни още, че Павлова има 60-70 души служители, които продължават да получават заплати от държавния бюджет. След прочетения отговор на премиера той отбеляза:

"В края на краищата в момента вие казвате - докато върви тройката, ние ще имаме министър на европредседателството. В момента начело стои Австрия. Те нямат, а ние имаме? Може би да помолим Австрия да поеме разходите", предложи соцдепутатът.

Кутев добави, че всичко изброено от премиера може да го свърши и външният министър. Всъщност по принцип то влиза в задълженията му. И каза още:

"Тези заплати са около 250 000 лв. месечно. А после казваме, че няма да имаме пари за децата с увреждания. Ето ги парите."

В кулоарите Борисов коментира кратко напрежението в ромската махала в Русе, като отбеляза, че според него няма да има ескалация към насилие срещу местното малцинство.