След парламентарни спорове да остане или не подоходният критерий при отпускане на социална помощ за деца сираци бе решено такъв да няма. Парламентът прие окончателно промените в Закона за семейни помощи, с които се дава възможност на деца сираци да получават такава независимо от доходите на преживелия родител или на настойниците.

5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ, 2900 от тях ще я получават със сигурност. Останалите 2700 ще могат да избират дали да им се отпуска наследствена пенсия или новата социална помощ.

4 млн. лева допълнително ще са необходими в бюджет 2019 за изплащане на предлаганата помощ. Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат.

Депутатите решиха помощта да се предоставя на живия родител или на настойника/попечителя, който отглежда детето. Изискването към тях е да живеят постоянно в страната.

[[nid:67451]]

За да получават новата семейна помощ, децата трябва да посещават редовно детска градина или училище. 

Едночасова дискусия

До отпадане на подоходния критерий се стигна след едночасови дебати между управляващи и опозиция. Предмет на спора бе дали подоходният критерий да важи само за кръглите сираци, или да отпадне за всички засегнати деца, които не получават наследствена пенсия заради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител. БСП и ДПС настояваха за отпадане на подоходния критерий. 

Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов (ДПС) подкрепи левицата:

"Да търсим справедливостта в еднаквите права. Едни и същи деца с един родител имат право на месечна надбавка без подоходен критерий, абсолютно същите деца в същия закон, когато трябва да получават тази нова месечна помощ, трябва да имат подоходен критерий. Е, това ми обяснете как се случва."

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че трябва да се прави разлика между наследствена пенсия и социална помощ и настоя да остане подоходният критерий при отпускането на новата социална помощ.

"Имаме деца сираци, чиито родители са милионери. И на тях ли трябва да даваме социална помощ? Да черпим от онзи социален фонд, който ние го кътаме за най-бедните."

След временно прекъсване на заседанието и консултации заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви решението: "Ние ще подкрепим текста, с който ще се даде възможност да се въведе помощ за всяко едно дете, което е сирак."

Подоходният критерий обаче остава за други помощи

Макар за сираците подоходният критерий да отпадна, той остава като условие за получаване на детски надбавки. На такива до тази година имаха право семействата с месечен доход до 400 лева на член от семейството, но от тази година прагът се вдигна и детски добавки, но не в пълен размер, а 80% от тях, получават и тези, чийто доход е между 400 и 500 лева на член.
 
От 400 на 450 лева бе увеличен тази година и подоходният критерий за получаване на еднократна помощ при бременност, еднократна помощ за първокласници и месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година.