Според научно изследване оптималната продължителност на съня е между 7 и 8 часа. Проучването е извършено в продължение на повече от година сред 10 000 души. Направени са били и тестове. На тази важна за човешкото здраве тема е посветена публикация в германския в. “Зюддойче цайтунг”.

Оптималната продължителност на съня е някъде по средата между навиците на шефа на “Епъл” Тим Кук и руския президент Владимир Путин. Наскоро Кук разкри, че спи изключително малко. С най-голямо удоволствие отговарял на имейлите си в ранни зори – в 4 ч. Обратното – Путин е поспаланко, обикновено се излежава до обед. И двамата не могат да служат за пример на нормален сън. Подобни крайности трябва да се избягват.

Това е заключението на ново научно изследване, публикувано в специализираното издание “Sleep”. Според учените оптималната нощна отмора е между 7 и 8 часа. Който спи по-дълго или по-малко, през деня е с намалена мозъчна дейност.

Повече от година канадски учени от Западния университет в Онтарио са изследвали сънните навици на 10 000 души. Всеки ден те са били питани по колко часа са спали. Накрая са били подложени на обхватен онлайн тест.

Между другото са били изследвани логичното мислене, спомени и словесни способности.

“Хората ни разкриха твърде много за себе си”, казва неврологът Ейдриън Оуен.

Особено лоши са били показателите на онези, които нощем спят по-малко от 4 часа. Техните умствени способности са били като на хора, които са с 8 години по-възрастни. Това не е добра новина за топмениджъри, които парадират с малко сън и много работа.

Заключението на учените е, че както будуващите, така и поспаланковците взимат по-лоши решения в сравнение с хората с нормален сън. Учените са категорични, че златната среда – по 7-8 часа сън, е валидна за всички, независимо от възрастта.

Що се отнася обаче до надеждността на научното изследване, има един проблем. Обикновено хората не са съвсем надежден източник, когато става въпрос коректно да оповестят продължителността на съня си. Преувеличенията надолу или нагоре не са изключение. Това е така поради социалната среда или пък човек не желае да се изложи.

Във всички случаи обаче проблемът за повечето хора може да бъде дефиниран. Те не страдат от прекалено много сън, а от твърде малко. Близо от половината запитани са посочили, че спят средно по 6,3 часа.

Учените са на мнение, че недостатъчният сън определено може да се отрази пагубно на икономиката на дадена страна. Уморени работници и служители не са в състояние да дадат максимума от себе си. В страна като Канада загубите възлизат на 21 милиарда долара годишно.

Надеждата обаче не е загубена. Хората би следвало да променят навиците си относно нощния сън. Примерно един път седмично, когато им предстои взимането на важно решение. Който спи по-дълго, той е далеч по-адекватен. Може би с тази констатация ще се съобразят шефът на “Епъл” Кук и Владимир Путин.