България ще се разплаща три години с европейските здравни каси и фондове за лечение на свои граждани, като в периода 2019-2021 г. за целта са предвидени по 160 млн. лева годишно.

В тригодишната бюджетна прогноза за 2019 - 2021 г. са предвидени по 160 млн. лева, по този начин ще изчистим всички задължения, които имаме към страните членки на ЕС. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес, в отговор на въпрос за задълженията на НЗОК към чужди държави и фондове.

"В 3-годишната бюджетна прогноза се цели погасяване на всички просрочени задължения към други държави по реда на европейските регламенти“, заяви той.

Задълженията на България, по правилата за координация на системите за социална сигурност, надвишават възможностите по бюджетния показател за този вид плащане от НЗОК, посочи министърът на финансите.

Към 31 декември 2017 г. общата стойност на неприключилите искове от другите държави възлизат на 259 111 300 лева, стана ясно от представени от Ананиев данни.

"Приетите със Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година средства за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност, са в размер на 73 млн. лева", уточни здравният министър.

С приетия план за плащания на НЗОК през 2018 г. средства са планирани по направления на плащания - 4 милиона лева за заплащане от Районните здравноосигурителни каси за оказана медицинска помощ на чужди осигурени лица по време на техния престой и пребиваване в България. Други 69 млн. лева са предвидени за възстановяване на извършени разходи за осигурени в НЗОК лица по време на техния престой или пребиваване в друга държава.

 
Освен това Ананиев съобщи, че вече е подписал договорите за 4.9 милиона лева за закупуване на апаратура за хемодиализа, водоочистващи системи и хемодиализни легла. Средствата са за общо 29 държавни лечебни заведения, в т.ч. за 7 лечебни заведения са предвидени средства за основен ремонт на отделенията по хемодиализа в размер на 891 хил. лева.
 
Той посочи, че специално МБАЛ "Св. Петка"- Видин, където наскоро се развали апаратурата, са отпуснати 180 000 лева за закупуване на нови хемодиализни апарати, водоочистваща система и нови хемодиализни легла.
 
Към края на 2017 г. в страната има 3627 пациенти на поддържащо лечение с хемодиализа. "Процедурите се осъществяват в 80 диализни структурни. 60 от тях са разкрити в държавни и общински болници, а 20 са или отделения в частни лечебни заведения или самостоятелни лечебни заведения", каза още Кирил Ананиев.