"Това, което мога да направя за двата месеца, в които ще съм министър, е да повтарям като китайска капка, че проблемът в културата не е нейното качество, а в това, че държавата е абдикирала. Проблемът няма да го решим за два месеца, но като говорим и разговорът продължи, се надявам обществото да си даде сметка за това".

Това каза пред Нова тв министърът на културата в служебния кабинет Мартин Иванов.

"Това, че сега няма пари не е голям проблем, проблемът е че и в бъдеще няма да има и ще гледам как нашите културни ценности и умове се топят", допълни Иванов.

Министърът призна, че "блатото под прозорците" (подгизналите археологически находки между Министерския съвет и президентството) е тъжна метафора за ставащото в страната в последните десетилетия. Според Иванов утре предстои среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да се разпределят разходите по временното решаване на проблема.

Трайното решение било издигането на купол и обособяването на музей, но изграждането му за трети път се обжалва и не е ясно кога ще бъде направен. Това, което ще се направи сега е да се подменят полиетилените, с които са опаковани останките, да се укрепят зидовете и да се пристъпи към отводняване.