„Едни малко по-помъдрели момчета“ се събраха днес в София, за да анонсират идеята си за голям български консервативен алианс, който да стане част от установяването на управление над европейските институции и да свали „мъжката секретарка“ - „поредният болен от ишиас“ - председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По подразбиране, във въпросния алианс трябва да влязат партиите от управляващата малка коалиция Обединени патриоти, с благословията на ГЕРБ (нищо, че „мъжката секретарка“ е председател на ЕК от ЕНП – европейската „майка“ на ГЕРБ). Идеен вдъхновител е евродепутатът Николай Бареков (лидер на „Презареди България“, която скоро стана част от Алианса на европейските консерватори и реформисти в Европа (АКРЕ)), а главен изпълнител - съпредседателят на ОП и лидер на „Атака“ - Волен Сидеров.

ГЕРБ като консерватор

Да внесем малко яснота.

Както Клуб Z писа през изминалите дни Бареков и Сидеров афишират публично заравяне на томахавката от дните, в които се наричаха с какви ли не епитети и обявиха, че двамата ще бъдат домакини на конференция, посветена на бъдещето на консерватизма и на ролята му в ЕС. Гост на конференцията бе и Ян Захардил – президент на АКРЕ и член на ръководството на ЕКР (Европейските консерватори и реформисти).

Бареков подгря събитието като обяви, че има амбицията да създаде такъв „патриотично-националистичен-консервативен“ алианс в България, че да вкара поне трима евродепутати на предстоящите през май догодина избори за нов Европейски парламент. През есента пък трябва да бъде излъчен наследник на Юнкер.

Като ракета-носител на тези си идеи Бареков определи Сидеров. На конференцията днес стана ясно, че идеята е самият лидер на „Атака“ да оглави листата на Обединени патриоти за ЕП. Ако партньорите му в ОП ВМРО и НФСБ дадат благословия за това. На този етап последното е доста спорно.

Че консерватизмът има почва у нас в лицето на ГЕРБ и „патриотите“ бе демонстрирано и с изследване на Института за модерна политика на Борислав Цеков (понастоящем и член на правния съвет на президента, назначен от Румен Радев). Според данните (при представянето не стана ясно кога е било проведено това изследване, какви са били въпросите, представително ли е и пр. - има уверения, че числата ще видят бял свят малко по-късно и Клуб Z ще ви запознае с тях, б.р.), 30 на сто от запитаните припознават идеите на консерватизма в управляващата ГЕРБ и 10 на сто - в Обединени патриоти. От това бе изведен и изводът: конфигурацията от българското управление има всички шансове да се повтори и в европейското такова.

Което на практика е постижимо и без от ГЕРБ да се самоопределят като консерватори. "На предстоящите избори трябва да се работи активно, за да се спечелят максимално висок брой евродепутатски места. Има множество пунктове, по които можем да работим с консерваторите", заявява и самият Борисов, цитиран от пресцентъра на партията на Бареков (по какъв повод - виж долу).

Хигиена

Конференцията започна с час закъснение заради среща на Захардил с Борисов, на която шефът на европейските консерватори е искал да се запознае със случая „Виктория Маринова“, обявиха организаторите.

След което Бареков мина по същество: обясни, че ЕС има шансове да се управлява от „нова по-хигиенична и здравословна коалиция“ - ЕНП и ЕКР. Ако двете формации постигнат 450 представители на евровота, ще имат мнозинство в ЕП и ЕК, изчисли бившият тв водещ в национален ефир.

„Новината, която днес ще произтече от тази конференция е, че „Атака“ ще подаде документи в АКРЕ – това ще се случи другата седмица на месечната среща в Кишинев“, не изневери на маниера си да съобщава, че „имаме новина“ Бареков.

И доразясни за какво е събитието:

„Поканили сме Ян Захрадил не за да си създаваме нови противници в България, а за да направим обединение – патриотично-консервативно. Това е много интересно политическо събитие, ще породи голям резултат. Имаме за цел консерваторите да станат втора политическа сила в България – да изместят БСП и ДПС."

Сидеров приветства участниците с написано слово, с което изневери на традициите си да ораторства на база импровизация. Нямаше изненади обаче в това което каза - говори за Европа на „обезличените нации“, с „колонизирани национални икономики“, залята от имигранти, „с привилегии на малцинствата“ и „натиск да се признаят джендър идеологии“ - срещу Европа на суверенитета. Избирал, разбира се, втората.

Ян Захардил пък направи кратка ретроспекция на ударите, които социалистите и социалдемократите получават в собствените си държави в цяла Европа, давайки примери с Австрия, Холандия, Германия и т.н. и също обяви курс към изместването им и на ниво европейски институции.

Захардил обаче направи уговорката, че не е негова работа да „съветва, посочва или влияе кой с кого трябва да се коалира в България и каква точно трябва да бъде тази коалиция“.

Но видял „проучване, което посочва, че българското общество би се зарадвало на конкретни консервативни принципи. Това означава, че гласоподавателите биха гласували за партия, която представя такива принципи“.

ЕП плаща

Така стигнахме до въпросното проучване на Борислав Цеков. И за да няма неразбрали и такива, които поставят под съмнение неговата автентичност и „деполитизираност“ Бареков обяви:

„В това проучване е закодирано какво правим тук, защо с Волен сме на една маса. Агенцията на Борислав Цеков е била избрана чрез конкурс, изследването е финансирано от Европейския парламент. Това не е партийно изследване, не е платено от политическа партия или лице.“

Но преди Цеков да го представи лично, направи прелюдия със собствената си гледна точка относно политиката, която води президентът на САЩ - бизнесменът Доналд Тръмп.

„Мисля че е интересно да се чуе моята гледна точка за политиката на Тръмп. Неговата наглед хаотична политика е подчинена на логиката на старите консерватори. След края на Студената война се установи едно статукво на неолиберални модел на глобализация. Прояви се чрез разминаване на националната държава - изземването на икономическия суверенитет на държавите; наложи се виждане за господстващото положение на САЩ - установи се еднополюсен свят, даващ право на САЩ да се месят във всяка точка на света; трето -  появи се джендър идеологията - ненаучни разбирания, казващи че социалният пол е абсолютно независим от биологичния; обезцърквяване на обществото - и дори подмяна на разбирането за светско начало с агресивен атеизъм.“

Това не са електорални нагласи

И така, стана ясно, че ИМП е възложил на изследването на независим социологически екип под ръководството на д-р Петко Петков. А вторият е работил месец по него преди резултатите да се озоват на бюрото на Бареков.

„Данните сочат доминация на съвкупния брой на хората, които се самоопределят в дясното пространство (около 30% се заявяват като десни). Това, което се появява е самоопределението като консерватори“, отчете Цеков, което определи като „възход на консерватизма“.

Девет от десет анкетирани имали „твърде отрицателно мнение за регламентирането на еднополовите бракове“. А за връщане на мигранти от други държави са 5 на сто.

„Повече от 33% припознават ГЕРБ като консервативна партия. Около 10% припознават в ОП такива идеи“, обобщи Цеков.

Но с уговорката: „Без това да бъде обвързвано с електорални нагласи.“

След което обобщи:

„Доминират тези, които смятат, че ЕС трябва да се развива по сегашния си път – на федерална Европа. Но има и такива, която искат Европа на отечествата. Разликата е 7 пункта.“

Пропаганда по брюкселски

Извън резултата от изследването Борислав Цеков реши да сподели още собствени мисли. Че трябва „завинаги да бъде отречен и отхвърлен този пропаганден брюкселски етикет, за който се опитва да развие друга визия за ЕС, да критикува икономическия модел, националния суверенитет - това веднага бива етикетирано като антиевропейско“.

Да си дойдем на думата

Представителите на медиите имаха възможност да зададат ограничен брой въпроси на Бареков и Сидеров и разбира се, първият бе дали двамата всъщност не обявяват предизборен съюз. А в отговор лидерът на „Презареди България“ посочи:

„Категорично не. Когато проучванията на Борислав Цеков стигнаха до моята маса видях, че Волен Сидеров е най-разпознаваемото лице на консерваторите и патриотите.“

А Сидеров внесе още яснота:

„Тук съм в качеството си и на председател на парламентарната група на Обединени патриоти. Рано е да се представи предизборен съюз, но моята идея засега е изборите да са „патриоти плюс“. Това че искаме членство в АКРЕ не означава разделение. Очаквам отговор от някои от своите партньори още и се надявам да е положителен. Моментът е исторически и ако сега го пропуснем, ще е щета. Коалицията „патриоти“-ГЕРБ да намери изражение и в европейски план. Изборите за ЕП ще бъдат колкото външни толкова и вътрешни.“

А за да затвърди решителността на консерваторите да вземат полагаемото им се в ЕП и ЕК Бареков премина към „личен елемент“ - нападки към Юнкер, припомняйки странната му походка на среща на НАТО, която породи въпроси пиян ли е Юнкер. А негов говорител обясни ден по-късно, че отдавна страда от ишиас - затова се е наложило да бъде прикрепян докато ходи. Бареков обяви, че ръководството на Комисията трябва да бъде сменено с някой, който да не е „поредният болен от ишиас“, една „мъжка секретарка“.

На логичния въпрос дали „Европа на нациите и свободата“ на Марин льо Пен не е по-близка до националистите отколкото консерваторите, Сидеров даде класическото обяснение: „бяхме заедно, но нещата са доста динамични в Европа“.

Едно водачество

„Надявам се моите партньори да не приемат това като съревнование между трите партии в Обединените патриоти, а като едно мое водачество, което да увлече и тях. Надявам се моите партньори така да приемат нещата“, направи заявка лидерът на „Атака“, с което си „дойдохме на думата“ в края на конференцията – ще се явят ли Обединени патриоти обединени на евровота и кой ще води листата за Европарламента.

- Това ли е проблемът? - Кой ще води листата. Ако трябва да е най-заслужилият, той е най-заслужилият! – смята Бареков.

Членство с едно „но“ за Крим

Извън полето на чисто българската политика европейските консерватори в действителност имат реален шанс за спечелване на повече места в Европарламента. А въпросът с членството е сложен дори и за партньорите в Обединени патриоти.

ВМРО на Красимир Каракачанов е на път да стане пълноправен член, но оттам отдавна обявиха, че ще направят това само след изключването на партията на турския президент Реджеп Таийп Ердоган - Партия на справедливостта и развитието. Това предстои да се случи - в момента ПСР е със замразено членство. В контекста на замразеното членство и Сидеров с чиста съвест ще внесе документите на „Атака“ за АКРЕ.

Все пак, на броени километри от родния на лидера на „Атака“ Ямбол „започва границата на държавата на г-н Ердоган, как да променим този факт“, показа смирение самият Сидеров.

Проблем обаче има в генералното разминаване на позициите на ЕКР и на „Атака“ за анексията на Крим. Европейските консерватори категорично осъждат действията на Руската федерация докато българската „Атака“ горещо ги приветства. По този повод Ян Захридил бе доста уклончив на въпрос на Клуб Z. По думите му имало дълъг път да се извърви до пълноправно членство в АКРЕ, а и една държава членка да е против - такова не може да бъде осъществено.

„Едни малко по-помъдрели момчета са пред вас.“

С това обобщение закри Бареков форума. Което ще рече - Бареков се оттегля от активната политика, както сам обясни - по семейни причини. Щатефата явно е в "помъдрелия" Сидеров.