Световни лидери засилиха натиска върху саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман заради засилващите се подозрения, че той лично е наредил убийството на изчезналия журналист Джамал Кашоги, пише британският в. "Таймс".

Американският президент Доналд Тръмп, който е най-близкият западен съюзник на принц Мохамед, определи случая като "много сериозна ситуация" и заяви, че Кашоги е "влязъл и не изглежда да е излязъл" от саудитското консулство в Истанбул. Според турски служители единственото обяснение е, че саудитският журналист е бил убит вътре.

Британският външен министър Джереми Хънт направи едно от най-твърдите изказвания от представител на правителството в Лондон по отношение на Саудитска Арабия, която е близък съюзник на Великобритания. "Ние сме крайно разтревожени . . . Ако тези твърдения са верни, ще има сериозни последици", заяви той.

В САЩ обаче, изглежда, има разногласия за това как да се действа към Саудитска Арабия. Тръмп показва, че не е готов да застраши търговията с кралството. Но сенаторът Боб Коркър каза, че ще трябва да бъдат наложени санкции "на най-високо ниво" срещу саудитското правителство, ако се установи, че то стои зад евентуалната смърт на Кашоги. Според Коркър оръжейните сделки със Саудитска Арабия няма да бъдат одобрени от Конгреса на САЩ, ако се докаже, че е станало това, посочва "Таймс".

Случаят с Кашоги засилва напрежението между Турция и Саудитска Арабия, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отдавна се представя като защитник на въстанията от Арабската пролет и политическите ислямисти, които някога изглежда бяха на път да ги доведат на власт. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман подкрепя противоположния лагер - антиислямистките авторитарни лидери, смазали бунтовете, в идеологическа битка, бушуваща в Близкия изток, отбелязва изданието.

Двамата лидери, всеки от които е начело на голяма регионална сила, засега запазват топли отношения в интерес на стабилността. Но през последната седмица напрежението между тях се повиши заради изчезването на Кашоги, който е в неизвестност, откакто влязъл в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул преди десет дни.

Ердоган многократно предизвиква Саудитска Арабия да обясни изчезването на дисидента, писал статии за американския в. "Вашингтон пост", а турски служители казват, че разполагат с видео- и аудиоматериали, доказващи, че той е убит, и разпространяват множество информации, според които саудитският кралски двор вероятно е наредил това. Принц Мохамед и неговите говорители настояват, без да предоставят доказателства, че Хашоги свободно е напуснал консулството, давайки вид, че те също са разтревожени за него.

Спорът противопоставя двама непоколебими, упорити националисти, всеки от които има амбиции да промени региона. И двамата не понасят публичните критики, а също така са известни със своята неотстъпчивост, изтъква "Ню Йорк таймс".

"Това са двама души, всеки от които мисли, че е най-важният човек в мюсюлманския свят. Егото играе роля и от двете страни", казва изследователят Стивън Кук от Съвета за външни отношения, цитиран от вестника.

Вчера имаше признаци, че двамата лидери търсят изход. Канцеларията на Ердоган обяви, че той се е съгласил със саудитско искане за създаване на съвместна работна група, която да проучи изчезването на Кашоги.

Със сигурност всеки от тях има доста какво да губи. Ердоган се бори да се справи с трудности в икономиката и с въвличането на Турция в разкъсваната от война Сирия. Той едва ли може да си позволи нова битка с богата регионална сила като Саудитска Арабия. Що се отнася до принц Мохамед, случаят с Кашоги заплашва сериозно да навреди на образа на умерен реформатор, който саудитският престолонаследник от години се стреми да си изгражда. Той много иска да разнообрази икономиката на Саудитска Арабия, преди тя да е изчерпала своя петрол, и ухажва Вашингтон, Уолстрийт, Силициевата долина и Холивуд с обещания за отваряне и модернизиране на кралството.

Принц Мохамед вече е понасял критики от Запада заради войната в Йемен, временното задържане на ливанския министър-председател и затварянето на стотици бизнесмени в хотел по подозрение в корупция. Ако той бъде държан отговорен за изчезването и евентуално смъртта на Кашоги, това може да засили вътрешните врагове, засегнати от бързото му издигане във властта, коментира "Ню Йорк таймс".

БТА