„Не мога да си представя Европа със затворени вътрешни граници. Никога няма да позволим Европа да се върне към миналото си.“

Това заяви днес еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос на среща в Люксембург с вътрешните министри страните от ЕС.

„Дойде моментът да се сложи край на граничния контрол“, допълни той.

На заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ („ПВР“) Еврокомисията призова да се сложи край на удължаването на граничния контрол в Шенгенското пространство. В него влизат 26 страни, някои от които не са в ЕС. Шест от тях - Франция, Германия, Австрия, Дания, Швеция и Норвегия, въведоха през 2015 г. временен контрол по границите.

Те се възползваха от правни механизми за временно отменяне на принципа за свободно движение и се оправдаха с нелегалната миграция в ЕС. Същевременно властите изтъкват опасения за сигурността, свързани с ислямистките атентати в някои европейски страни.

Германия обаче ще удължи контрола по границата с Австрия до 11 май 2019 г., обяви вътрешният министър Хорст Зеехофер малко преди срещата.

„Условията за премахване на контрола по вътрешните граници все още не са налице“, изтъкна той.

Зеехофер се мотивира, че мигрантите лесно могат да се придвижват между страните от ЕС и че липсва контрол по външните граници.

Същото решение взе и Дания, като се позова на заплахи за сигурността, както и на необходимостта да бъдат контролирани мигрантските потоци. Страната започна да провежда избирателни стоп-проверки в началото на 2016 г. по границата си с Германия и на фериботните терминали.

Франция и Австрия още по-рано обявиха намерението си да удължат срока за граничните проверки. Всички тези решения за продължаване обаче трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия. Тя предпочита да прекрати вътрешните гранични проверки чрез значително укрепване на сигурността по външните граници на ЕС.