В Бавария традицията повелява, че постът на министър-председателя се заема от лидера на най-силната партия. Така е още от времето на Франц Йозеф Щраус - най-дълго управлявалия баварската консервативна партия Християнсоциален съюз (ХСС) - цели 27 години. 

Но от около половин година насам двата поста се поделят между двама души - председател на ХСС е Хорст Зеехофер, а министър-председател на провинцията - Маркус Зьодер. Двамата политически съперници обаче са единодушни, че в Бавария може да има само един лидер. И на изборите за Ландтаг тази неделя предстои да стане ясно кой от двамата ще трябва да слезе от политическата сцена.

Но залогът на тези провинциални избори е много по-висок: Бавария може да осъществи историческа промяна в курса на местната политика, вълните от което биха стигнали чак до Берлин.  

ХСС като политически куриоз

За външния наблюдател баварските консерватори си остават един политически куриоз: вече повече от 6 десетилетия те управляват в Бавария почти самостоятелно. Макар че ХСС се явява на избори само в своята провинция, баварските консерватори са представени и в политиката на федерално ниво: на парламентарните избори през 2017 година ХСС спечели пропорционално за цяла Германия 6,2 процента от гласовете, преодоля петпроцентната бариера и влезе в Бундестага като самостоятелна партия. Там тя участва в обща парламентарна фракция с другите консерватори от ХДС на канцлерката Ангела Меркел. 

Изборите на 14 октомври - първите след съставянето на четвъртия кабинет на Меркел - ще бъдат отражение и на това доколко добре работят заедно двете партии в Берлин. Противно на твърденията на Маркус Зьодер, баварските избиратели смятат федералната политика за важна при вземането на решението за кого да гласуват. Това показват резултатите от последните анкети на баварското радио. И това се отнася най-вече за ХСС, представен във федералното правителство с трима свои министри. 

Конкуренцията не спи

ХСС обаче има двама сериозни съперника. От една страна това е дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), която след изборите в Бавария и на предстоящите две седмици по-късно местни избори в Хесен се кани да влезе и в последните два Ландтага, в които все още не е представена. Другият му конкурент са Зелените, които са твърдо решени да нарушат абсолютното мнозинство на ХСС и да влязат в управлението.

Както изглежда, на тези избори баварските консерватори ще бъдат наказани от избирателите: ако преди пет години те спечелиха почти половината от подадените гласове, сега нагласите сочат, че могат да разчитат само на около 1/3 от тях. На какво се дължи този спад?

От една страна на вътрешнопартийните битки за власт между председателя на партията Хорст Зеехофер и водещия кандидат на партията Маркус Зьодер.

Съмишленици и съперници едновременно - Хорст Зеехофер и Маркус Зьодер

В предизборната борба и двамата използваха и популистки послания - в опит да дръпнат гласове от дяснопопулистката АзГ. Но за това платиха висока цена - рейтингът им падна. Отсега е ясно, че нито един от двамата не може да спечели тази битка. Победителят ще бъде друг - Съюз90/Зелени. Последните допитвания сочат, че Зелените могат да станат втора политическа сила в парламента в Мюнхен. 

Вот със силно отражение в Берлин

Това развитие обаче не е типично само за Бавария: социолозите наблюдават подобни тенденции в цяла Германия. Освен това се оказва, че дяснопопулистката партия АзГ не расте от това, че консерваторите губят избиратели. С предизборния си слоган "АзГ е божието наказание за ХСС" партията се опитва да придърпа към себе си бягащите от ХСС избиратели, но изглежда, че тази стратегия няма да им донесе голям успех.

Което обаче не означава, че избирателите няма да зашлевят шамар на ХСС в неделя. Вече се спекулира, че Хорст Зеехофер е пътник. Обръща се внимание и на това, че резултатът от баварските избори може да застраши стабилността на правителството на Ангела Меркел.

След Бавария идва Хесен

Това би била и първата кадрова промяна в кабинета на Меркел - ако Зеехофер подаде оставка като вътрешен министър. За негов наследник се спряга сегашният баварски вътрешен министър Йоахим Херман. Самият той демонстрира въздържаност: 

"Никога не съм се стремял към някакви постове", казва той пред ДВ, макар същевременно да уверява, че бил винаги готов да поеме и отговорност.

Изборите в Бавария не са единственото предизвикателство за Берлин. Само две седмици по-късно и в провинция Хесен ще се проведат избори за Ландтаг. Резултатите от тях могат да бъдат значително по-заплашителни за Ангела Меркел, защото там се явява и нейният ХДС. И ако управляващата в Хесен коалиция между консерватори и Зелени под ръководството на довереника на канцлерката Фолкер Буфие загуби изборите, тази есен може да се окаже и доста бурна за Берлин и Меркел.

Дойче веле.