Къщата-музей "П.К. Яворов" е обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител. Началната й цена е 1 628 758.08 лева.

Къщата на столичната улица "Г.С.Раковски" става музей през 1963 г В нея известният поет и съпругата му Лора Каравелова са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва и ослепява.

Преди година къщата отвори врати след основен ремонт отвън и вътре, след като бе затворена дълго време и тънеше в разруха.

"Няма такова място в София, което да пази по този начин паметта на Яворов", каза уредникът на къщата-музей Иво Милтенов пред bTV.

През 2015 г. имотът е придобит от една от масонските ложи в България, както се оказа - чрез Васил Панчев, и става собственост на "Дом на Яворов ЕООД". Но е обременен със задължения, защото е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици. Самият Панчев преди 2 години декларира намерение да предоставят къщата на Яворов на държавата - в замяна на друг имот.

"Нямахме представа, че има задължения по имота. Ние останахме с впечатлението, че е изплатен напълно. Впоследствие се оказа, че не сме знаели всичко по отношение на този кредит", каза Панчев, управител на фирмата-собственик.

Взискател по кредита е Володя Лозанов, бивш управител на дружеството, стопанисвало преди къщата-музей. 

"Ако не се яви купувач на имота по процедура, ние в едномесечен срок няма да извършваме нищо по делото. Ако получим молба в този срок от взискателя по делото, ще насрочим нова публична продан при цена 90% от обявената цена", казват от кантората на ЧСИ.

До приключване на публичната продажба, длъжникът може да погаси задължението си по всяко едно време. Търгът ще приключи на 16 ноември.

В социалните мрежи се надигна буря от негодувание.

Румяна Пашалийска, бивш директор на Националния литературен музей, сподели във Фейсбук:

"... По мое време, докато бях директор на Националния литературен музей, многострадалната къща музей на Пейо Яворов беше препродадена три пъти, три пъти смени собствениците си. Всички те пламенно декларираха, че са "родолюбци", че именно те най-сетне ще ремонтират, реставрират и върнат на софиянци любимото им култово място, където те ходят като на поклонение, забравят поне за малко трудното си битие, откъсват се от мрачната действителност и подхранват занемарения си дух, позакърпват изтънялото си национално самочувствие...

Само един Бог знае колко беше тежко постоянно да се живее между наивната надежда... и пълното отчаяние.
С възмутените хора, с организираните "писателски протести", с политиците, които използваха този казус за партийни цели и повишаване на рейтинга си, с невежите журналисти, които стръвно търсеха скандала...

Със съзнанието, че нищо не зависи от тебе, а тези - от които зависи - не правят нищо, робувайки на лични или кой знае на какви интереси.
Мислех, че с това е приключено, че нещата лека-полека тръгват в добрата, в истинската посока.
Но не би... Всичко започва отначало".

Историята

Яворов и Лора са били наематели на втория етаж, където се намира музейната експозиция. След поредна сцена на ревност на 30 ноември 1913 г. Лора се застрелва. След нея прави опит да се самоубие и самият Яворов, но бива спасен.

Срещу поета е заведено дело за убийство. Това става причина година по-късно Яворов да сложи край на живота си.

Собствениците на къщата са били интернирани в провинцията след 1944 г., а къщата - национализирана от "народната власт". Те успяват да си я върнат и в края на XX век я продават.