Майданските протести в Украйна възродиха едно от най-известните импровизирани оръжия в близката история на човечеството – коктейла "Молотов". Най-добрия приятел на градския революционер, и за всички други импровизирани бойни действия, коктейлът започва живота си преди близо 80 години.

Според историците, първата му употреба е около 1936 г. в Испанската Гражданска война, където републиканците са се нуждаели от евтино и просто средство за борба с националистките танкове. Оригиналната рецепта е включвала смес от катран, етанол и бензин в бутилка бира, от което се е получавала субстанция едновременно лепкава и лесно запалима, а в гърлото на бутилката се е слагал натопен в масло парцал или огнеупорен кибрит, за да действа като фитил. Когато „бутилката-бомба“ удари целта си, лепкавата смес от гориво и огън се запалва, предизвиквайки голямо огнено кълбо и покривайки до каквото се докосне с пламъци.

Но защо оръжието е кръстено на Вячеслав Молотов, съветския външен министър, подписал тайния договор за неагресия между Нацистка Германия и СССР от 1939, точно преди Втората световна война?

Отговорът идва от Финландия.

Пактът „Молотов-Рибентроп“ разделя Европа на сфери на влияние, като Полша попада под нацистко влияние (а по-късно и контрол), а Финландия остава за руснаците, контролирали я допреди това по времето на Руската империя.

В зимата на 1939 г., след като завземат източна Полша, и оставяйки западната част на Третия Райх, СССР навлиза във Финландия. Молотов (от рус. Молот – чук) тогава заявява смело в реч: „Утре ще вечеряме в Хелзинки“. Когато съветските бомби започват да падат по финландските войници, Молотов настоява, типично в духа на съветската пропаганда, че това са всъщност пакети храна и напитки. Демонстрирайки чувство за хумор, финландците започват да наричат съветските касетъчни бомби „Кошниците с хляб на Молотов“, а импровизираното оръжие, което ползват срещу руските танкове, „Коктейла на Молотов“ – защото за всяко хапване трябва да има и питие.

Един от най-големите алкохолни конгломерати, Финландската корпорация Алко, произвежда над 450 000 коктейла „Молотов“ по време на войната. Оръжието се оказва ключово в спирането на съветското напредване към столицата. Така Молотов се лишава от вечерята си в Хелзинки заради „питието“, кръстено на него.

Рецептата се разпространява бързо и от двете страни на войната. През 1940 г., когато нацистите заплашват да навлязат във Великобритания, британците въоръжават доброволци, искащи да защитават домовете си, именно с коктейл „Молотов“.

И така се ражда красива историческа ирония – Молотов, бойният болшевик, дава името на бомба, използвана и популярна именно в анти-комунистически бунтове и срещу Русия.