"Хибридна атака", срещу каквито нашите специални служби не са подготвени да противодействат - това видя зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в интерпретациите на версиите за убийството на Виктория Маринова в Русе в дните, в които нямаше заподозрян за престъплението и полицията обясняваше, че разследва всички възможни версии. 

Пред бТВ Цветанов обяви как "фалшивите новини могат да изиграят ключова роля за формиране на позиции на ключови политици". В случая ставаше дума за реакциите от знакови имена от евпорейските институции. Например тези на председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, които накараха и премиера Бойко Борисов преди дни да се закани, че предстои сериозен разговор в европейската десница.

Някои изтълкуваха думите Борисов и като възможност ГЕРБ да оттегли подкрепата си за Вебер като кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия, след като догодина изтече мандатът на Жан-Клод Юнкер, също кандидат на ЕНП.

Първоначално Вебер пусна туит, че е шокиран от убийството. "Моите мисли са със семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година", каза той. По-късно съобщи отново с туит: "Имаме пълно доверие в българските власти да намерим справедливост за семейството и близките на Виктория Маринова. Българските власти действаха бързо и ефективно, имаме пълно доверие, че те ще осигурят справедливост за близките на Маринова".

Пред БНТ тази седмица Вебер изрази надежда, че в следващите дни ще се чуе с Бойко Борисов, за да изгладят недоразуменията, свързани с изявленията на премиера, че може да преосмисли подкрепата си за Вебер като водещ кандидат на ЕНП на евроизборите през май догодина.  

"В рамките на 24 часа чухме обратни реакции и похвали към българските власти. Това беше изключително неприятен повод да бъде очернена страната ни.", каза Цветанов, припомняйки, че след новината за задържане на заподозрения за убийството България и властите получиха похвали от партньорите ни в Европа. 

По думите на Цветанов обаче преди това самият Вебер е бил подведен от международния обмен. Цветанов отправи съвет към политиците - да броят до 10, преди да излязат с определена позиция.

"Вярвам, че Вебер е сериозен политик. Когато той разбра, че работим с немските служби по случая, неговото мнение беше различно. Имаме позиция за подкрепа на Вебер и тя е  официална. Нямаме официална позиция за оттегляне на подкрепата ни", каза още Цветанов.

Какво отчетоха социолозите

"Международният медиен отзвук по един или друг начин доведе до това ние да смятаме, че хипотезата, че тя е убита заради работата си, е вярната хипотеза", коментира по Нова тв днес Евелина Славкова ("Тренд"). Хиляди сайтове, за които не се знае кой стои зад тях, бълваха непрекъснато скандализиращи неща по повод това убийство, заяви още Славкова.

"Отвън беше пресилена реакцията. Но не беше пресилена реакцията на Борисов", коментира колегата й Първан Симеонов от "Галъп".

"Големите европейски медии реагираха първосигнално. До вчера стоеше и на страницата на "Репортери без граници” като третият убит журналист тази година. Нашите приятели в ЕС също прибързаха с реакцията си", коментира Славкова.

Тя прогнозира, че отзвукът от това убийство ще продължава да отеква. По думите й то е показало 2 неща – липсата на доверие в институциите и голямото противопоставяне на две големи групи от хора.

Според Първан Симеонов има "изхабяване на авторитета на институциите".  

"Другата част от обяснението е - традиционният скептицизъм, който носим като общество. Не на последно място властта като цяло няма на кого да се сърди, защото явно действията й не убеждават хората", заяви Симеонов. Според него напълно вероятно е да започнат спорове дали това е реалният убиец или е жертва.