Реституцията на имоти като къщата на Пейо Яворов беше огромна грешка, която държавата допусна преди години. Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов по повод новината, че къщата, в която е живял българският поет в последната година от живота си с Лора, е обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител.

Причината е, че върху имота има няколко ипотеки и частната фирма, която е собственик, не може да обслужва задълженията по тях.

"БСП винаги е настоявала да не се допуска реституиране на такива имоти, като къщата на Пейо Яворов. Държaвaтa трябвaше дa търси други мехaнизми зa обезщетявaне нa собствениците. Какво по-голямо доказателство за правилността на нашата позиция от това, което се случи с къщата на Яворов?! Този лош и срамен пример трябва да е сигнал за управляващите не само в Столична община", казва Паргов, цитиран от пресцентъра на БСП.

"Мисля, че е крайно време и Министерството на културата да помисли за трайно разрешаване на проблема със собствеността на подобни имоти и запазването на културно-историческото наследство, коментира Калоян Паргов. - Сега е много важно дa бъдaт осигирени средствa, с които къщaтa-музей дa бъде ремонтирaнa, a сбиркaтa - рестaврирaнa".

Според Калоян Паргов един от най-големите български поети на ХХ век, какъвто е Пейо Яворов, не заслужава подобно безотговорно отношение от следовниците си.

От "Позитано" 20 припомнят, че в началото на 2018-а беше отбелязана 140-ата годишнина от рождението му и 105 години от основаването на Съюза на българските писатели.

"След като управляващите в Столична община харчат толкова много средства за ремонт на инфраструктурата, мисля, че ще намерят един милион, за да откупят този символ на културата в града ни. Управляващите постоянно твърдят, че културно-историческото наследство е важно и трябва да бъде пазено. Ето, че дойде момент, в който трябва да го докажат и с действията си", казва Паргов.