Украинците се организират за молебен за автокефалията на Украинската православна църква, насрочен за утре, 14 октомври, на Софийския площад в Киев, където президентът Петро Порошенко ги призова днес във Facebook.

Предоставянето на автокефалия на църквата в Украйна беше инициирано миналата седмица от синода на Константинополската патриаршия.

Светият синод на Вселенската патриаршия "потвърди решението за това, че пристъпва към предоставяне на автокефалия на църквата в Украйна", отмени грамотата от 1686 г. за преминаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия и заяви, че възстановява ставропигията на вселенския патриарх в Киев. На 11 октомври бе снета и анатемата от предстоятеля на Украинската православна църква и Киевска патриаршия Филарет и от предстоятеля на Украинската автокефална православна църква Макариос.

Точната дата на публикуване на томоса (църковен указ) за автокефалията на православната църква в Украйна все още не е посочена. Президентът Петро Порошенко заяви, че такъв ще има след обединението на трите православни църкви, съществуващи в момента на територията на Украйна. Предстои насрочването на събор. 

"Надявам се, че православната църква ще намери в себе си сили да остане единна". Това заяви московският патриарх Кирил при пристигането си в Минск, два дни преди заседанието, на което Синодът на Руската православна църква ще реши как да отговори на решението на Вселенския патриарх Вартоломей да подкрепи стремежа на киевския патриарх Филарет към независимост от Москва, предаде Ройтерс.

Говорител на руския патриарх заяви по-рано днес, че отговорът ще бъде "твърд" и "съразмерен" на стореното от Вартоломей. Говорителят Александър Волков не уточни какви могат да бъдат ответните мерки. Заради спора по украинския въпрос, още преди месец руската страна отказа да участва в съвещания, председателствани от Вселенския патриарх.

В същото време стана ясно, че руският президент Владимир Путин е обсъдил с постоянните членове на Съвета за национална сигурност на Русия вътрешно-и външнополитически въпроси, в това число ситуацията около Руската православна църква в Украйна. Това съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"На съвещанието бяха обсъдени въпроси от вътрешноруския социално-икономически дневен ред, засегнати бяха и международни проблеми. Бяха разменени мнения по положението на Руската православна църква в Украйна след известното решение на Константинополската патриаршия", добави Песков.

В съвещанието са участвали и премиерът Дмитрий Медведев, председателите на двете камари на руския парламент Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин, ръководителят на администрацията на Кремъл Антон Вайно, секретарят на Съвета за национална сигурност Николай Патрушев, министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев, на външните Сергей Лавров, на отбраната Сергей Шойгу, директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, шефът на Службата за вътрешно разузнаване Сергей Наришкин и специалният президентски представител по въпросите на опазването на околната среда и транспорта Сергей Иванов.

Руската православна църква разглежда тези решения (за автокефалията) като враждебни и незаконни, способни да доведат до сериозен разкол в православието, коментира ТАСС.