Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе освободен днес от затвора, където прекара почти два месеца за организиране на антикремълски протести, предаде Франс прес.

Навални бе задържан на 24 септември заради акция срещу повишаването на пенсионната възраст, която бе замислена да съвпадне с регионалните и местни избори в началото на септември. Задържането бе извършено минути след като излезе от ареста, където прекара 30 дни заради неразрешен протест през януари, на който призовава за бойкот на президентските избори на 18 март. Навални се кандидатира на тях, но не бе допуснат до участие заради присъда, която той отхвърля като политически мотивирана. 

Властите засилиха натиска срещу главния противник на Владимир Путин, след като рейтингът на руския президент спадна заради много непопулярната пенсионна реформа, отбелязва АФП. 

Излизайки днес на свобода, Навални благодари на привържениците си за подкрепата и заяви, че според него за последните 50 дни, докато не е бил на свобода, руснаците са станали свидетели на много доказателства, че режимът "окончателно е деградирал" - от провали в разузнаването до провали в космическия отрасъл, съобщи руската телевизия "Дожд". 

"Всеки ден правех не по-малко от 12 хиляди крачки (побърках съкилийниците ми с моето ходене), - написа Навални в профила си във Фейсбук. - Като пасивен пушач изпуших не по-малко от 50 пакета цигари".

"Прочетох сто хиляди милиона книги. Измислих 101 нови начина за борба с мошениците и крадците, - добави той. - Мъчно ми беше за семейството. Мъчно ми беше за работата с колегите. Мъчно ми беше за вас. Свободата е страхотна".

БТА и екип на Клуб Z