Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е разговаряла с премиера Бойко Борисов общината или държавата да придобият къщата-музей на Пейо Яворов, която се предлага за продан от частен съдебен изпълнителен.

Във Фейсбук Фандъкова съобщи, че задачата на нея и екипа ѝ е къщата да бъде „съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов“.

Предлагаме ви пълния текст на позицията на столичния кмет:

„Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник.

След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с минисър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият. Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов.

Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко.“

 

 

Площад "Славейков"