Президентът Румен Радев използва своя публична изява днес, за да атакува отново правителството. Той заяви, че убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе и последвалите го дебати са показали "огромна" липса на доверие в държавните институции и двоен стандарт в разследването на престъпленията срещу личността у нас.

Говорейки пред журналисти , държавният глава не уточни дали в случая има предвид и доверието в себе си.

"Този случай разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции както вътре в страната, така и навън. Разкри и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот", каза Радев в Троян, където беше по случай празника на града.

"Очаквам органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на партньорите ни по света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона“, добави той.

Президентът заяви, че очаква "ефективни действия" за разкриването на убийствата на бизнесмена Петър Христов и на данъчния служител Иво Стаменов, "защото техният живот е не по-малко значим".

Радев коментира и други злободневни теми - от единението на обществото до бедността, неравенствата, неграмотността, здравната реформа и ремонтите в София.

 

Как да си простим и да се обединим

На опашка за ръкостискане с държавния глава. Снимка БТА

"Според мен в днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща. Помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да е фокусиран върху актуалните проблеми и бъдещето, а не да бъде подменян с изкуствено създадени проблеми и подменяни теми от миналото", каза Радев по повод неотдавнашното си изявление, в което призова за единение на нацията. 

Той не уточни за кои теми и проблеми говори. 

"Искам да бъда правилно разбран. Това не означава в никакъв случай индулгенция за извършените престъпления. Но ние трябва де се обединим около това да се спазват законите днес, това е най-важното", каза президентът.

По думите му общата задача на институциите е борбата с бедността, с растящите неравенства, с неграмотността.

"Те продължават да раждат разединението, да раждат корупция, престъпност и по този начин да ни отдалечават от едно общо бъдеще", каза Радев.

 

За здравеопазването и "Джи Пи Груп"

Според президента българското здравеопазване е с "тежка диагноза".

„Най-важното за мен е фокусът на тази реформа, а той трябва да бъде върху пациента, защото в момента недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие“, каза Радев.

Той посочи, че българските медици търсят своята реализация в чужбина, а пациентите също се стремят да осигурят своето лечение извън страната.

„Така трябва да е организиран моделът, че крайната му цел да бъде лечението на пациента, а не запълването и калкулацията на всякакви клинични пътеки“, каза президентът.

Коментирайки намерението на опозицията за вот на недоверие към правителството заради здравеопазването, Радев каза, че според него е важно да има дебат по обществено значими теми.

„Внасянето на вот на недоверие в парламента не винаги означава и има за основна цел сваляне на правителството“, поясни той. 

Президентът съзря "сериозен проблем" в искането на министър-председателят Бойко Борисов компанията „Джи Пи Груп“, която извършва ремонтите в центъра на София, да бъде отстранена от проектите, свързани с европейски средства.

„От една страна са високите цени, от друга – безобразното качество по пътищата, а и в центъра на София“,каза Радев. 

По думите му, за решаването на този проблем е необходима политическа воля, но не само за изваждането на една фирма или недопускането ѝ до обществени поръчки при вече сключени договори.

„Такъв тип подход поражда и много други въпроси – къде са държавните и обществени институции, къде е съдебната система? Политическата воля трябва да показва прозрачност, отговорност и отчетност, които до бъдат в ежедневието на всяко едно управление, а не единствено накрая, когато се появи проблем“, каза той.