Лидерът на шведската Умерена коалиционна партия Улф Кристершон заяви, че не е успял да събере достатъчна подкрепа за съставяне на дясноцентристката коалиция, което връща задачата да се намери кандидат за премиер в ръцете на председателя на парламента, предаде Ройтерс.


Швеция е в политическа патова ситуация от изборите на 9 септември, когато нито дясноцентристкият Алианс, воден от Кристершон, нито блокът на лявоцентристките партии успя да събере достатъчно гласове за мнозинство. И двата блока изключиха съставяне на правителство с участието на антиимиграционните Шведски демократи, които контролират баланса на силите.


В петък Кристершон заяви, че е готов да се опита да създаде правителство на малцинството без участието на всички партии от четиричленния Алианс, но Либералите и Партията на центъра отказаха да подкрепят този план.
"Направих, каквото можах, засега", заяви Кристершон пред председателя на парламента.
Председателят на парламента има право на четири опита да открие приемлив за парламента премиер, в противен случай ще се състоят нови избори. Той заяви, че ще разговаря с партиите утре. Щафетата вероятно ще премине у Стефан Льовен, председател на Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСДРП) и бивш премиер.