Португалският премиер Антониу Коща извърши промени в правителството, заменяйки четирима министри, включително министъра на икономиката Мануел Калдейра Кабрал, ден преди представянето на бюджета за следващата година, съобщи президентството, цитирано от Франс прес, цитирана от БТА.
Министрите на икономиката, на здравеопазването и на културата, които бяха сред най-непопулярните в правителството, са подали оставка по собствено желание, два дни, след като министърът на отбраната подаде оставка заради случай с кражба на военна техника, която вече беше открита, припомня АФП.
Педру Сиза Виейра, който беше помощник на премиера Коща, ще заеме и поста на министър на икономиката. Посланикът на ЕС в Бразилия Жоао Гомеш Кравиньо е назначен за министър на националната отбрана на мястото на Жозе Алберту Азереду Лопиш.
Марта Темиду, издигнала се в болничната администрация, става министър на здравеопазването. Граса Фонсека, досега държавен секретар за административната модернизация, е назначена за министър на културата.
Социалистическото правителство, което се ползва с подкрепата на радикалната левица, се готви да представи своя проектобюджет за догодина, последният преди парламентарните избори през есента на 2019 г., отбелязва АФП. Документът беше приет вчера от кабинета и ще бъде предаден официално на парламента утре и ще бъде представен от министъра на финансите Мариу Сентену.
Правителството на Коща дойде на власт през 2015 г. благодарение на съюз без прецедент с комунистите и крайната левица. То успя да извлече дивиденти от подобряването на икономическата конюнктура, за да продължава да оздравява държавните финанси, като едновременно слага край на мерки за икономии, приети от предишното правителство, отбелязва АФП.