Холандската министърка на отбраната Анк Бейлевелд заяви, че страната й е в информационна война с Русия след предотвратяването на руска кибератака през април, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В началото на месеца холандското разузнаване обяви, че през април е експулсирало четирима руски агенти, които подготвяли кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага.

"Станалото е наистина опасно", заяви Бейлевелд за обществената телевизия НПО 1.

На въпрос дали сегашното положение между Холандия и Русия може да се определи като кибервойна, министърката отговори: "Да, така е."

Москва отрече да е искала да хакне ОЗХО и в понеделник заяви, че експулсирането на четиримата руснаци се дължи на недоразумение. 

"Хората се опитват да се месят по различни начини в нашето всекидневие, да влияят на демокрацията ни. Трябва да спрем да сме наивни в това отношение и да вземем мерки", заяви Бейлевелд и добави, че затова е било важно да се съобщи публично за опита за кибератака на руските агенти.

Опитът е станал в момент, когато ОЗХО е разследвала отравянето в Англия на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, което според Лондон е извършено от агенти на руското военно разузнаване. Москва категорично отрече да е замесена.

Организацията също е разследвала твърдение за химическа атака в сирийския град Дума, която западняците приписват на подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили.

Холандската министърка на отбраната съобщи, че министерството й е заделило повече средства за киберсигурността след тези събития.