Владимир Путин вероятно е замесен в убийства и отравяния, но не на територията на нашата страна, смята президентът Доналд Тръмп става ясно от интервю в неделя вечер, съобщи Си Ен Ен.

В отговор на въпрос на репортерката на Си Би Ес: Съгласен ли сте, че Путин е замесен в убийства? В отравяния?, Тръмп казва:

"Вероятно, да. Вероятно, имам предвид... 

И уточнява:

"Но не в нашата страна..." 

После допълва:

"Разбира се, че не трябваше (руснаците -б.р.) да правят това". 

Изявленията на Тръмп бяха направени в интервю пред CBS в предаването "60 минути". Бяха засегнати отношенията на САЩ с Русия, Северна Корея, Китай и други. Очевидно държавният глава на САЩ имаше предвид случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри, Великобритания.

Когато бе попитан защо не критикува президента Путин, американският лидер отклони въпроса.

"Аз мисля, че съм много твърд с него. Имах с него среща на четири очи. Беше много трудна среща, но и много добра среща", обясни той.

След това Тръмп обвини Китай за намеса в изборите. Попитан дали Путин и Русия са намесени в изборите за президент през 2016 г. Тръмп отвърна:

"Замесени са. Но и Китай е замесен също. А мисля, че и още държави... Честно казано Китай е по-големият проблем".

Според ТАСС Доналд Тръмп още един път високо е оценил срещата си с Путин.

"Вие не знаете за какво съм си говорил с Путин на срещата в Хелзинки. Именно аз дадох на Украйна нападателни оръжия и противотанкови системи". Тръмп отбеляза, че неговият предшественик Барак Обама не е предприел подобна стъпка, а е "отстъпил част от Украйна на Русия".

И добавил:

"Проявявам твърдост с него лично", пише ТАСС.

Не остана без коментар и връзката на Америка с Европа.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтъкна, че нито един от съюзниците на САЩ не се държи толкова враждебно с нея, колкото Европейският съюз, предаде ТАСС.

"Какво значи съюзник? Ние имаме чудесни отношения с мнозина. Но никой не се отнася към нас толкова зле, колкото ЕС. ЕС беше създаден, за да се възползва от нас в търговията, и той прави именно това", каза Тръмп в интервю за телевизия Си Би Ес.

Той подчерта също, че САЩ не разполагат с точна информация дали Северна Корея произвежда нови ракети, но изтъкна, че напоследък Пхенян не е извършвал нови ракетни изстрелвания.
Тръмп, изглежда, призна, че климатичните промени са реални, но все пак изрази съмнение дали те са предизвикани от човешка дейност, отбелязва ДПА.

"Мисля, че нещо се случва. Нещо се променя и отново ще се промени обратно. Не мисля, че това е измислица, мисля, че вероятно има разлика", отбеляза президентът."Но не знам дали е човешко дело. Не искам да давам трилиони и трилиони долари. Не искам да губя милиони и милиони работни места. Не искам да бъда поставян в неизгодно положение", заяви той.

Господарят на Белия дом говори и за отношенията в администрацията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че неговият министър на отбраната Джеймс Матис е "нещо като демократ" и допусна възможността той скоро да напусне правителството, предаде БТА.

"Обядвах с него преди два дни. Имам много добри отношения с него", каза Тръмп за Матис в предаването "60 минути" на Си Би Ес.
Възможно е обаче Матис да си тръгне от правителството, призна Тръмп.

И продължи:

"Мисля, че той е нещо като демократ, ако искате истината. Генерал Матис обаче е свестен човек. Разбираме се много добре. Възможно е да си тръгне. В някакъв момент всеки напуска. Всеки. Хората напускат. Това е Вашингтон", заяви Тръмп.

В излязлата през септември книга на разследващия журналист Боб Удуърд "Страх: Тръмп в Белия дом" се твърди, че Матис се е изказвал изключително критично за Тръмп.

На въпрос за упоритите слухове за хаос в Белия дом заради множеството оставки или уволнения на служители, Тръмп увери, че това са лъжливи информации.

"Не е вярно, изобщо не е вярно. Ще има обаче и други хора, които ще си заминат. В момента реорганизирам нещата, имам това право. Смятам, че имаме фантастично правителство. Не съм доволен от някои хора и съм повече от доволен от други", каза Тръмп.

В Кремъл са уверени, че обосновани обвинения по адрес на държавния глава на Русия Владимир Путин за участие в политически „убийства и отравяния“ не може да има, заяви пред журналисти говорителят Дмитрий Песков, предаде TACC.

„Никакви преки обвинения от президента (Доналд Тръмп по отношение на руския лидер в интервюто за телевизионния канал CBS News) не са изказани. А и никакви обвинения не може да има срещу президента на Русия", обясни Песков.

Според него проблемът е лингвистичен, при това Тръмп отговаря на въпрос, а не изказва сам предположението, подчертава гласът на Путин.