Новак Джокович (Сърбия) спечели турнира от серията Мастърс 1000 в Шанхай и това му осигури изкачване на второ място в световната ранглиста. Сърбинът вече е много близо до върха - той има 7445 точки, а лидерът Рафаел Надал е със 7660. 

Ясно е, че до края на годината ще се води битка за №1. Остават два основни турнира - мастърса в Париж и финалите на ATP в Лондон, за които и Рафа, и Новак отдавна си осигуриха участие.

Джокович измести Роджър Федерер (6260 т.), който загуби изненадващо от Борна Чорич на полуфинал в Шанхай. На финала обаче 21-годишният хърватин не можа да се противопостави на сърбина - 3:6, 4:6. 

Така Новак Джокович спечели титла №72 от 103 финала. Той има вече 18 поредни победи. Не е губил от "Роджърс къп" в Канада на 10 август. След това грабна титлите в Синсинати и на US Open.

Григор Димитров запази деветото си място в световната ранглиста, но скоро той ще излезе от топ 10, а и ще отиде доста по-надолу. Българинът има 3440 точки, а Джон Иснър (САЩ) му отстъпва само със 150 т. Григор няма да играе в Стокхолм и ще загуби актив, тъй като имаше да защитава финал от миналата година.

Той няма шанс за финалите в Лондон, което означава, че ще се раздели с 1500 т.