Сделката за "Дупката" във Варна е незаконосъобразна и трябва да бъде спряна. Това заявиха съпредседателите на "Демократична България" Атанас Атанасов. Христо Иванов и Владислав Панев. За сделката вече са сезирани областния управител и прокуратурата.

"Ако сме нормална държава, за "Дупката" във Варна ще плати този, който има най-добра бизнес идея. Когато се реши проблемът с тези фалшиви сделки, "Демократична България" ще излезе с конкретно предложение. Всички обстоятелства сочат, че се цели единствено огромна сума публични средства да бъдат предоставени на конкретно лице - Георги Гергов, а не да се реши реален проблем на градската среда и благоустройството на град Варна".

Това се казва в позицията на "Демократична България". От формацията изтъкнаха, че няма обяснение защо община Варна купува акции от търговско дружество, което в продължение на години генерира загуба, а не купува само терена, за който се твърди, че е "дългогодишен проблем" в центъра на града.

"Моделът "Борисов" има една основна цел - общите ни пари и европейските средства да бъдат управлявани еднолично от него, и той я осъществява. Случаят във Варна го доказва", заяви Атанасов.

Позицията на "Демократична България" е, че оценката, по която е определена цената от над 43 млн. лева, се базира на прогнозно застрояване в нарушение на действащи нормативи и въображаема продажба на търговски обекти и паркоместа върху силно проблематичен терен без Подробен устройствен план (ПУП), без каквито и да било одобрени строителни книжа, дори без идеен проект. Няма правен анализ на имуществото на купуваното дружество "ЦУМ – Варна" АД.

Панев припомни хронологията на казуса.

"През 2002 г. вицепремиерът от Варна Николай Василев включи Пловдивския панаир за листване на миноритарен пакет на борсата. Срещу идеята се надигна "народно опълчение", водено от БСП, според което продажбата и на малък пакет е национално предателство. По-късно тройната коалиция прехвърли безплатно над 50% от панаира на Георги Гергов срещу апортни вноски на негови активи, оценени от оценители, назначени от тогавашния председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров", разказа Панев.

И изтъкна, че по това време шеф на борда на панаира е Корнелия Нинова.

"Така БСП за нула време изживява катарзиса от борба срещу продажбата на народната собственост (под 50%) до подаряването й на нейния виден функционер. Откакто Гергов управлява панаира, задълженията са скочили от 12 на 67 млн. лева. През повечето време панаирът трупа загуби и собственият му капитал намалява", каза Панев.

Той определи Гергов като "типичен пример за бизнесмен, забогатял основно чрез сделки с държавата"

"И то такива, в които не е платил нито лев. Нито за панаира, нито за "Дупката". А сега и ще получи подарък в размер на 43 млн лева. Заради което правителството повишава данъци, такси и осигуровки с 2 млрд. лева само за няколко месеца. "Дупката" може да струва и повече от 42 млн лева. Обаче не виждам защо държавата трябва да я купува, а не се предложи на частни инвеститори. Или като е толкова сериозен актив, Гергов може да я листва не просто на БФБ, а даже на лондонската борса", каза още Панев.

Преди дни  варненският общински съвет упълномощи кмета на града Иван Портних (ГЕРБ) да плати 43 млн. лв. на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, за да купи от него т.нар. "Дупка" в центъра на града. Тя представлява нереализиран строеж на търговски център, започнат още през 1986 г., а по-късно станал собственост на Гергов.