"Партийната система в България по никакъв начин не реагира на гражданските протести. Протестът на свой ред беше дълбоко стресиран и блокиран от това, че срещу него се водеше пропагандна война, която виждам, че продължава да се води и сега."

Това заяви пред БНР политологът Антоний Гълъбов. Според  него гражданският протест не е повлиял върху партийната система, а това е лош сигнал.

"Това означава, че партиите до такава степен са потънали в собственото си самодоволство и цинизъм, че не са в състояние да реагират на ясните призиви на гражданското общество за това какъв тип политика и управление, каква прозрачност и отговорност очакват хората от управляващите ги", смята Гълъбов.

Според политолога българското общество в момента е в състояние на дълбока дезинтеграция, с много ниски равнища на солидарност,  с дълбок стрес, свързан с принципната несигурност на всекидневния живот. Обществото било  негативно настроено към партиите, но свръхполитизирано, защото хората разбирали, че прекалено много в личния им живот зависи от това кой управлява държавата.

"Аз продължавам да не разбирам до край какво си говорят през медиите Реформаторският блок и ГЕРБ. Виждам ясно, че това работи добре за ГЕРБ, защото мобилизира техните избиратели и прави много по-отчетливо посланието за необходимостта от категорично самостоятелно мнозинство", каза още Гълъбов.

Според него ГЕРБ нямат коалиционен опит и това е може би единствената слабост на най-голямата партия в България.

"Мултиплицирането на подобен тип сблъсъци в крайна сметка може да доведе до разколебаване на електоралната подкрепа и за двете политически формации", смята Гълъбов.