Европейските лидери трябва да се подготвят за Брекзит без сделка.

Това става ясно от писмо до тях на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Писмото бе огласено преди началото на срещата на Съвета, която ще започне на 17 октомври с вечеря на лидерите от ЕС. На нея ще бъде обсъден член 50 от Лисабонския договор. Срещата ще завърши на 19 октомври.

„Както вървят нещата днес, те се оказаха по-сложни, отколкото някои може да са очаквали. Въпреки това трябва да съхраним надежда и решителност, тъй като има добра воля да продължим преговорите и от двете страни. Но същевременно с цялата ни отговорност трябва да подготвим ЕС за сценарий без сделка, който е по-вероятен както никога досега“, се казва в посланието на Туск.

Вчера за пореден път пропадна проектоспоразумението за Брекзит. Новината бе съобщена от преговарящия от страна на ЕС Мишел Барние, който се срещна с британския министър за Брекзит Доминик Рааб. По-рано дипломати твърдяха, че сделката е на практика постигната.

Митническо споразумение между ЕС и Великобритания може да бъде временно решение на ключовите въпроси около Брекзит, съобщиха днес дипломатически източници в Брюксел. То може да бъде договорено съгласно член 50 от Лисабонския договор, който ще бъде обсъден на вечеря от лидерите на ЕС на 17 октомври. Тя ще предшества Европейския съвет, който ще се състои на 18 и 19 октомври в Брюксел. Брекзит ще бъде една от главните теми, още повече, че проектоспоразумението пропадна за пореден път.

В сряда вечерта ще се реши също дали ще има извънреден Европейски съвет за Брекзит през ноември.

Дипломатите не уточниха подробностите около митническото споразумение. Със сигурност то ще бъде временно. Главният нерешен въпрос е за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Брекзит ще бъде основна тема и на утрешния Съвет „Общи въпроси“ в Люксембург. Мишел Барние ще информира участниците за последното развитие на преговорите.

Споразумението за напускането на Великобритания трябва да бъде постигнато в приемливо време, за да бъде ратифицирано преди 29 март 2019 г. На тази дата Обединеното кралство ще излезе от ЕС. Части от него по принцип са договорени между преговарящите екипи на Лондон и Брюксел.

„Нищо обаче не може да бъде смятано за постигнато, преди да бъде договорено всичко“, каза диломатически източник.

Той оприличи ситуацията с тази, когато човек заведе двама свои приятели на купон, пък те вземат че се сбият помежду си.

„Трябва винаги да сте нащрек и да не допускате да има бой“, изтъкна той.

Споразумение за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС може да бъде постигнато едва тогава, когато Лондон стане трета страна. Рамката трябва да бъде очертана в политическа декларация, съпровождащата споразумението за излизане.