Два месеца преди отбелязването на 25-годишния юбилей на руската конституция точно председателят на Конституционния съд пледира за преработването й и така предизвика дебат. Всъщност в своя публикация за правителствения вестник “Российская газета” Валерий Зоркин написа, че били достатъчни малки корекции, за да се отстранят недостатъците. От безкрайно дългия му и на места трудно разбираем текст става обаче ясно, че висшият конституционен съдия на Русия е на мнение, че либералната демокрация е остаряла.

Необходим бил “ефективен модел на народното господство”, смята Зоркин. Хората искали традиционните ценности да бъдат защитени от глобализацията. Трябвало да се обръща внимание на “колективизма”, който бил типичен за руския народ и същевременно да се гарантира конкуренцията в икономиката и политиката.

Зоркин възнамерява да защити руските граждани и от Европейския съд по правата на човека. Правата на малцинствата трябвало “само дотолкова да бъдат защитени, доколкото мнозинството е съгласно”.

Европейският съд по правата на човека е съдебна инстанция, която сред руските граждани се ползва с най-голямо доверие. Потвържават го социологически проучвания. От години Русия оглавява статистиката по заведени там дела, както и по произнесени от съдиите в Страсбург присъди.

“Лично мнение”

Кремъл обяви, че нямал нищо общо с публикацията. Ставало дума за лично мнение на експерт, оповести говорителят на Путин.

Въпреки всичко написанато от Зоркин се смята за стартов изстрел за публичен дебат по темата, по която отдавна се говореше под сурдинка. В крайна сметка целта е била да се намери път за запазване пълномощията на Путин и след края на четвъртия му президентски мандат през 2024 г.Така смята Алексей Венедиктов, главен редактор на радиопредавателя “Ехото на Москва”.

Миналата неделя Путин навърши 66 години. През март 2024г. би бил на 71. На тази възраст други тепърва стават държавни глави. Руската конституция обаче забранява повече от два последователни мандата.

Още една смяна на постовете между премиера Дмитрий Медведев и Путин, както беше в периода между 2008 и 2012 г., изглежда невероятно. Обозримият край на властта му би могъл да отслаби позициите на Путин още преди 2024 г. От преизбирането му през март т. г. за президент на масата е поставен въпросът за запазването на властта му или за наследник.

Провалът на “Единна Русия” (партията на Путин – б. р.) на изборите за губернатори през септември т. г. и според социологически изследвания сривът на доверието към президента допълнително покачват напрежението.

Ето защо много наблюдатели са убедени, че написаното от шефа на Конституционния съд е било продиктувано отгоре.

«Такива неща се съгласуват с президента», каза политологът Леонид Госман пред либералния тв предавател «Дожд».

Раздвоено отношение

Не било за пръв път публикации на Зоркин да предшестват взимането на важни решения. През 2015 г. той изрази мнение, че при определени случаи Русия не е длъжна да се съобразява с решения на международни съдилища, ако се засягат национални интереси. Малко по-късно Конституционният съд взе съответно решение. А всъщност руската конституция отрежда изключително силна роля на международното право. Според член 15 международните норми и договори са съставна част от руската правна система.

Отношението към конституцията е раздвоено. Всяка година на 12 декември Русия официално отбелязва Деня на конституцията, а така и рождения ден на Руската федерация след разпада на Съветския съюз. Няма обаче големи тържества. И когато на този ден преди две години пред правителствената сграда в Москва граждани прочетоха текстове от конституцията, касаещи човешките права, бяха отведени от полицаи.