Решението на компанията "Джи Пи Груп" да се оттегли от участието в обществени поръчки у нас е заради клеветническа кампания. Това заяви пред Нова тв изпълнителният директор на фирмата Владимир Житенски. Житенски отрича да има политически чадър над компанията и обяви, че фирмата ще чисти името си в съда.

Също пред Нова днес главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че е образувано досъдебно производство във връзка с компанията за пране на пари и е осуетен превод от физическо лице на 14 млн. лв.

"Сатанизират ни по този начин и разговорът ще продължи в съда. Винаги сме спазвали законите в тази страна. Определени групи от хора, които имат определени интереси, ни сатанизират и ни вкарват в режим на карантина, изолират ни", заяви изпълнителният директор на компанията Владимир Житенски.

Той говори за 2-3 неща, които са били измислени като събития.

Кои са те?

"Всички тези неща с рязането на документи, до последния момент, в който определени политически лидери ни обвиниха, включително за това нещастие, което се случи в Русе. Това вече мина всякаква граница - това беше брутално!"

Той обясни, че компанията сама е решила да се оттегли от спечеления търг за изграждането на тунел "Железница", който е част от трасето на магистрала "Струма". България получи европейско финансиране за магистралата и ако не изпълни последната отсечка от трасето в срок, може да изгуби всички средства, получени за магистралата през последните години.

„Ние сами се отдръпнахме от проекта за строителство на тунел „Железница”, който е част от един голям проект за няколко милиарда. Ако ние не се отдръпнем и започнем да проявяваме некоректност към страната си, ще загубим всичките тези средства”, заяви Житенски.

Изпълнителният директор каза, че никога не е имал разговор с премиера или някой от правителството. В момента съдействат на всички органи, които ги разследват. 

"С Джи Пи се събуждат, с Джи Пи си лягат. Определени собственици на медии, които имат икономически и други интереси, тръгнаха срещу бранша", посочи той виновника.

 От думите му стана ясно, че са депозирали съдебни искове и възнамеряват да се оттеглят от много поръчки (Той посочи например ремонта на релсовия път на трамвай № 5 в София.) 

"В този тип прогнила среда ние се носим като епидемия едва ли не - хората се стряскат! В тая среда нито ще подложа работниците да ги изтезавам, нито ще изтезавам себе си, нито ще изтезаваме обществото", каза още изпълнителният директор.

Той каза, че фирмата е пример за светлина и прозрачност.

"Не само строителният бранш е прокажен в момента - нека отворят и на други места.

Над нашата компания никога не е имало чадър - нито икономически, нито политически.

Нито един търг в България от години не се печели на база техническа документация - най-ниската цена обикновено печели."

На журналистическия въпрос дали стоят видни бизнесмени зад групата, той отговори: "Вие шегувате ли се". А единият определен човек бил инвеститор и са били партньори.

Житенски завърши с това, че ще направят неправителствена организация и ще ходят да намират проблеми в работата на другите, които искат "да седнат на техния стол".