КНДР, Южна Корея и командването на ООН (UNC) участваха днес в първите тристранни разговори за демилитаризирането на границата в момент, когато двете Кореи правят стъпки към мира, предаде Ройтерс, позовавайки се на южнокорейското министерство на отбраната.

На срещата на върха миналия месец в Пхенян двете Кореи се споразумяха да започнат тристранни консултации с командването на ООН, което е съставено от американските войски в Южна Корея и следи обстановката в демилитаризираната зона, за да улеснят плана си да разоръжат една от най-укрепените граници в света.

Споразумението включва спиране на военните маневри, зона забранена за полети близо до границата и постепенно премахване на минните полета и охранителните постове в демилитаризираната зона.

Срещата при закрити врата се състоя в пограничното селище Панминчжон и в нея участваха армейски представители на ниво полковници, съобщи министерството на отбраната в Сеул.
За начало двете Кореи искат да премахнат 11 охранителни постове в радиус от 1 км от военната линия за демаркация до края на тази година.

Те пристъпиха към разминиране на няколко малки района този месец и ще построят пътища, за да улеснят значим проект, предвиден за април - изваждане на тленните останки на войници, изчезнали по време на Корейската война от 1950-1953 г.

Двете страни ще изтеглят всичките си въоръжения и от Съвместната зона за сигурност (JSA) в Панминчжон, ще намалят персонала, установен там на 35 души от всяка страна в съответствие със споразумението за примирие, и ще обменят информация за своето оборудване за наблюдение.

Туристи от двете страни и от чужбина ще имат право на свободен достъп до зоната за сигурност.

Мерките, предвидени да влязат в сила след един месец, ще превърнат границата в "място за мир и помирение", заяви министерството.

Двете Кореи се договориха вчера да започнат създаването на жп и пътни връзки, въпреки загрижеността на САЩ, че бързото затопляне в междукорейските отношения може да подкопае усилията да бъде накарана Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия.

БТА