Броят на ранените при земетресението, което разтърси щата Калифорния, САЩ, днес достигна 87 души, съобщава вестник "Лос Анджелис Таймс". Според информацията двама възрастни и едно дете са в критично състояние.

Двата труса, които удариха щата, бяха на 10 и 11 километра дълбочина. Епицентърът на първия трус бе на 589 километра северозападно от Лос Анджелис, 83 км югозападно от Сакраменто и 10 км  южно от Напа.

Вторият трус бе регистриран на 585 километра северозападно от Лос Анжелис, 87 км югозападно от Сакраменто и 17 км южно от Напа.

Земетресения с магнитуд 5,3 и 4,9 пък бяха регистрирани в района на вулкана Бардарбунга в югоизточната част на Исландия в 3,09 и 8,33 ч българско време. Първото разлюляване е най-силното там от 1996 г. насам. Данните са от Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Сеизмичната активност в Исландия се е повишила през седмицата. В събота вулканът Бардарбунга започна да изригва под леда на най-големия ледник в Европа Ватнайокул и властите бяха принудени да затворят въздушното си пространство. 

Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер бе регистрирано и в Румъния, съобщава местният геофизичен институт. Няма загинали и пострадали хора, нито материални щети. Според данните на европейския сеизмологичен център магнитудът е бил 4,1 по Рихтер. Епицентърът на земетресението е в района на Вранча, а дълбочината му е на 147 километра под земната повърхност.

Общо три земетресения бяха регистрирани и в Иран, в провинция Хузестан, на границата с Ирак. Според Института за геоложки проучвания на САЩ магнитудът на последното е бил 5,2, а според европейския център - 5,1. Сеизмолозите съобщават, че подземното разлюляване е станало в 7,14 ч местно време (5,44 ч българско). Огнището на труса е било на около 10 км дълбочина, а епицентърът му на около 480 км югозападно от столицата Техеран. Предшестващите го други две земетресения със сила 4,5 и 5,4 по Рихтер са станали между 23,05 ч българско време на 23 август и 1,31 ч на 24 август.

Трус с магнитуд 6,5 бе регистриран в Чили. Епицентърът е край град Валпараизо. Трусът е бил усетен в 18,32 ч местно време на 23 август (1,32 ч на 24 август българско).