Руската православна църква напомни на руските вярващи, че трябва да съблюдават решенията на Синода за пълния разрив с Константинополския патриарх Вартоломей. А това значи, че във всички църкви на патриарха руснаците нямат право да се молят, а свещениците да служат.

"За отказ от забраната на миряните се налага покаяние за непослушание на църквата, а за поповете - наказание. Сред наказанията за отчетата са предвидени: освобождаване от длъжност, временно или пожизнено запрещение да се служи и дори отлъчване от църквата", обяви секретарят на отдела за връзки с обществеността на Московската патриаршия проторей Игор Якимчук, пише Нюз.ру.

Той добави, че в най-популярните църкви, разположени на туристически места като Истанбул, вярващите руснаци нямат право да влизат и се молят. Освен това е забранено посещението и на единствения православен храм в Анталия. В Турция РПЦ разполага с 6 епархии, 10 манастира и 30 духовни училища. За Гърция забраната важи за всички църкви на остров Крит и островите Додеканези, най-големият от които е Родос.

Протореят напомни, че забраната важи и за визита в Атон.

С други думи забраната е за всички храмове, които са под юрисдикцията на Константинополския патриарх.

Говорителят на руския патриарх Александър Волков добави, че вярващите руснаци не могат да се причастяват в църкви под егидата на Константинопол.

Подчинени на Вселенската патриаршия са и храмове в Европа, Южна и Централа Америка, САЩ, Австралия, Хонконг, Нова Зеландия, Сингапур и други.