Няма да има коалиционен съвет, няма и окончателно решение за това кой ще е главен секретар на МВР. Това стана ясно от думите на зам.-шефа на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов в Смолян.

"В събота и неделя имахме възможност да разговаряме и с премиера, и с коалиционните ни партньори. Няма тема, която да налага коалиционен съвет. Много от колегите, които участват в коалиционния съвет имат своите служебни ангажименти и преценихме, че на този етап не е необходимо да го правим", каза Цветанов, цитиран от "Фокус".

После изброи кой от участниците в съвета какви ангажименти е имал. От думите му стана ясно, че подобно засезание на коалиционните партньори е щяло да ги откъсне от заетостта им с по-важни дела и да пропилеят ценно време.

"Чухме се по телефона и преценихме, че всеки трябва да си изпълни неговите служебни задължения. Знаем, че Красимир Каракачанов имаше своите професионални задължения, Валери Симеонов също имаше в Бургас ангажименти, аз имах парламентарни ангажименти тук в Смолян, проведохме и изнесено заседание на Комисията за контрол на службите и смятам, че това по никакъв начин не трябва да ни отклонява от служебните ни ангажименти.

Смятам, че когато има такава необходимост, когато има нещо, което би трябвало да бъде решено, разбира се, че коалиционният съвет ще бъде свикан и затова преценихме, че в понеделник не се нуждаем от подобно събиране, защото просто щяхме да пропилеем ценно време, което можем да го използваме за нещо по-полезно."

Към настоящия момент няма оконателно решение за нов главен секретар на МВР, каза още шефът на ПГ на ГЕРБ.

"Това е от компетентността и правомощията на министъра на вътрешните работи и на премиера на страната, разбира се, след приключване на цялостна  съгласувателна процедура с президента на страната Румен Радев, както беше направено в предишния случай, когато Младен Маринов беше предложен от Министерския съвет, респективно и от министъра на вътрешните работи за главен секретар на МВР и след съгласувателната процедура и проверките, което е направил допълнително и Румен Радев, той издаде указ за назначаването на Младен Маринов за главен секретар", поясни Цветанов в типичния си стил.

Той напомни, че според закона тази функция може да са изпълнява от зам.-главния секретар, докато не бъде издаден указ.

"Смятам, че по никакъв начин няма да се наруши работата и естеството, и функционалните задължения на министерството", убеден е Цветанов.

Докато бе в Смолян, той посети строящата се спортна зала към Природо-математическата гимназия.