Доайенът на сръбската скара в Лесковац, посрещал у нас президенти, политици и холивудски величия - Мирослав Стефанович, или просто Майстор Миро, иска да предаде знанията си.

Това каза пред Клуб Z сръбският готвач, носител на 4 шампионски титли в родината си и любимец на българите вече от близо 20 години.

 

Миро от десетилетие обръща внимание, че туристическият бранш изпитва остър недостиг на кадри - особено готвачи.

"Първо навремето, когато дойдох в София, доведох 2 момчета готвачи от Сърбия, после още две - така се започна. Но нямаше ЕС, не бяха такива законите и беше по-лесно с документите - обяснява той амбицията си да направи нещо като школа или поредица семинари за българи. -

Мислим, че интелектът ми позволява да обуча български готвачи - малко акъл требва, малко любов към готварството", казва на типичиня си смесен език.

Миро иска да преподаде основите, които знае - как се мота вешалица, как се прави гравче на тавче, какво е сръбска кайма, или както се шегува - "знам как се държат щипките за скарата".

Представя си го така - да се договаря пряко със собственици на заведения, които имат интерес да му пращат своите готвачи за квалификация. И се смее: "Не безплатно - комунизмът свърши!"

Дава пример - че при последното си гостуване за празника на гр. Лом е раздал повече автографи от адаша си Мирослав Илич.

Миро (вляво) води хорото с българския трибагреник... В центъра е Георги Милчев-Годжи.

 

"А имаме – говоря като българин, защото от 17 години съм българин - имаме всичко: море, реки за един много, много, много добар туризам!

Дай да пуснеме за където искат - в Благоевград, Лом или Русе, навсякъде, където е нужен персонал, добре обучен и качествен."

За Майстор Миро е проблем, че всичко, "що има мало акъл", бяга към Белгия, Холандия - къде ли не. А в България водим персонал от Молдова за Черноморието.

"Намирам, че всеки, да би работил, трябва да е стимулиран. Собственикът требва да стимулира тоя персонал - тия готвачи, да ги държи мало като вода на длан... (както ние бихме казали "като писано яйце", б.р.). Ние, готвачите, поддържаме живота."

Миро обръща внимание, че сега българските туристи са № 1 в Сърбия. А защо?

"С какво една държава привлича – с качеството на храната! Пиене има навсекъде."

Мирослав Стефанович призовава, който желае, да му звъни лично на телефона му (+381647001077).

Смята че може да преподаде цяло меню, да обучи персонал и евентуално да даде името си - че продуктите или ястията в съответното заведение са "по рецепта на Майстор Миро".

"Аз да изляза, да проверя хората доволни ли са. Това аз така и така ще го направя, но трябва да остане този български готвач тук, да готви в своя ресторант."

Той предлага майсторлъци как се прави наденица, как се прави кайма, ястия с биволско сирене, с кашкавал, сръбска каварма - мучкалица, бела вешалица и др.

"Искам да си отворя душата пред българските ресторантьори и да обуча персонал. Искам от сърцето да го дам - казва Миро, който в момента по-често е в Сърбия. - Още покойният Божидар Димитров ми каза: "Ти донесе нещо ново в България и унапреди българския туризъм". 

И продължава:

"Дишам други ваздух от Калотина, като дойдем! Ние сме едни и същи народи - обичаме да щракаме с пръсти, обичаме да ядеме, да пийнеме..."

За четвъртото няма да го цитираме.