Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира изявлението на американския посланик в Белград, че Косово е независима държава, като заяви, че той не е в страната, за да поучава журналистите, а да отговаря на въпроси, предава македонският портал „А1 Он“, цитиран от "Фокус".

 „Каквото и да е така нареченото правителство за вас, за нас е самообявено правителство. Посланико, не си тук, за да поучаваш журналистите, а да отговаряш на въпроси“, заяви Вучич.

Раздразнението на сръбския президент идва след като в понеделник вечер посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот направи забележка на сръбски журналист, че косовското правителство "не е така наречено, а правителство на Косово, което е суверенна и независима държава, със свои избрани депутати".

Вучич посочи, че би било хубаво и достойно, ако дипломатическият представител показва уважение към Сърбия, но и че „Америка е суперсила“. Освен това той отбеляза, че съществуват „много тежки проблеми“ за разрешаването на косовския въпрос и попита чуждестранните правителства защо преговарят със Сърбия, ако Косово има суверенно правителство и защо искат признанието му в ООН.