Легендарният музикален плейър Winamp се завръща, съобщи TechCrunch. След 5 години липса на ъпдейти новата версия на програмата ще бъде мултиплатформена и освен старите mp3-ки, ще свири плейлистове, подкастове, ще стриймва радиостанции и още, обещават от екипа разработчици.

В зората на онлайн музиката - през далечната 1997 г - Джъстин Франкел и Дмитрий Бондирев разработват първата версия на програмата, която в следващите няколко години ще се превърне в стандарт. Winamp бива свалена над 15 милиона пъти само за първата си година. Стабилен, с множество опции за контрол на звука, и сякаш безкрайното количество skin-ове (разнообразни версии на дизайна на програмата, които всеки може да си изработи), плейърът бързо стана №1 в Интернет за слушане на музика.

Епохата на платената музика и стрийминга обаче избутаха Winamp и другите подобни програми в забвение. Последно програмата бе ъпдейтвана през 2014 г. Това обаче скоро ще се промени.

Новият Winamp ще има версии за компютър и всички мобилни операционни системи, които ще са свързани помежду си, така че да можете да търсите музика из всичките си устройства. Как точно ще бъде постигнато това, още не е ясно. Дали новата версия на апликацията ще се интегрира със стрийминг услуги като Spotify, Apple Music и Google Music, още не е ясно. Стрийминг на радио обаче ще бъде включен. 

Тази седмица ще дойде малък ъпдейт - версия 5.8 на програмата. Новата версия 6 ще видим чак догодина, но тя обещава напълно нов софтуер.