Руската агресия в Крим постигна целите си и в България, защото у нас бе разрушен политическият консенсус за членство в ЕС и НАТО. Това заяви бившият премиер Иван Костов на конференция, посветене на хибридните заплахи срещу институциите, съобщи БНР.

"Част от целите на руската пропагандна агресия са били постигнати след анексирането на Крим. В България е бил разрушен българският политически консенсус за членство в НАТО и ЕС", обясни Костов.

И допълни:

"Мнозинството от партиите в парламента са с проруска ориентация. С такава е и президентът Румен Радев. Българската прокуратура демонстрира опасна близост с руската. Води дела срещу министри, които бяха изявени поддръжници на НАТО".

Костов изтъкна, че България не е реагирала и не е поискала целева помощ от своите съюзници.

"С българските служби не се споделя конфиденциалната информация по линия на Шенген. Към тях има недоверие поради слабостите им, които са наложили механизма за сътрудничество и проверка. Налице са основателни съмнения, че българските власти не са информирани наравно с останалите. Това е обяснимо", каза Костов.

И припомни, че осъденият за криминални престъпления бивш шеф на разузнаването Кирчо Киров днес открито защитава позициите на Кремъл. Според Костов съставът на ръководството на ДАНС също не внушава доверие у западните партньори.

"Не е необходимо да се търсят косвени признаци. Достатъчно е да се посочи унижението на Румен Радев при посещението в Москва, самоунижението на премиера Бойко Борисов да иска прошка от старшия брат", заяви Костов.

Той припомни и предложенията за рестартиране на проектите за АЕЦ "Белене" и газопровод през Черно море. Според Костов руското доминиране ни нанася поражения и ние не можем да задълбочим своята европейска интеграция чрез членство в Шенген и еврозонрата, а това ни остава в периферията.